Diyarbakır'da yaşayan Ermeni toplumu müziklerinin kültürel bağlamda değerlendirilmesi
Evaluation of the music of the Armenian society living in Diyarbakir in a cultural context
- Tez No: 712013
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Müzik Kültürü, Diyarbakır Ermenileri, Ermeni Müziği, Ermeni Kültürü, Culture, Music Culture, Diyarbakir Armenians, Armenian Music, Armenian Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Diyarbakır'da yaşayan Ermeni toplumu müziklerinin kültürel bağlamda değerlendirilmesi, toplumun yapısı içerisinde sosyo-kültürel değişim süreci göz önüne alınarak incelenmiştir. Ermeni toplumunun Diyarbakır'da geçmiş süreçte müziğin yansımaları, kültürel etkileşimi hakkında bilgi sunması ve arşivlenmesi bakımından önem taşımaktadır. Kadim Ermeni halkının tarihi geçmişleri uzun yıllara dayanan ve Diyarbakır'da müzik uygulamaları üzerine yapılan kültürel analiz çalışmasına bir katkı oluşturabileceği düşünülmüştür. Çalışma, Ermeni halkının dünya üzerinde tarihsel, din, dil, kültürel yaşamları hakkında bilgi verildikten sonra, Türkiye coğrafyasında yaşamları ve dağılımları üzerine incelemeler ele alınmıştır. Buradan yola çıkarak çalışmanın esas kısmı olan Diyarbakır'da yaşayan Ermeni toplumunun kültürel yaşamları ve müzikal kültürü üzerine analiz yapılmıştır. Dolayısıyla toplumların en önemli yapı taşlarından biri olan müzik ele alınarak bu çalışmanın toplumlarda bıraktığı kültürel izlerin üzerinde durulmuştur. Diyarbakır'da yaşayan Ermeni toplumu özelinde gerçekleşen müzik uygulamaları, Türk müziği ile olan etkileşimi etnomüzikoloji çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda araştırma için kaynak taraması yapılmış elde edilen kitaplar, tezler, makaleler incelenmiştir. Daha özel bilgilere ulaşmak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanarak; Yervant Bostancı, Hayri Yoldaş, Dilek Küçüker ve ismini vermek istemeyen“K1”adlı uzman kişi ile görüşülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the evaluation of the music of the Armenian community living in Diyarbakır in the cultural context has been examined by considering the socio-cultural change process in the structure of the society. It is important in terms of presenting and archiving information about the reflections of the music and cultural interaction of the Armenian community in Diyarbakır in the past. It is thought that the historical background of the ancient Armenian people can be a contribution to the cultural analysis study on music practices in Diyarbakır. In the study, after giving information about the historical, religious, language and cultural life of the Armenian people in the world, studies on their life and distribution in the geography of Turkey are discussed. Based on this, an analysis was made on the cultural life and musical culture of the Armenian community living in Diyarbakır, which is the main part of the study. Therefore, music, one of the most important building blocks of societies, was discussed and the cultural traces left by this study in societies were emphasized. The musical practices that took place in the Armenian community living in Diyarbakır and its interaction with Turkish music were evaluated within the framework of ethnomusicology. In this context, the books, theses and articles were examined for the research. By using semi-structured interview technique in order to reach more specific information; Yervant Bostancı, Hayri Yoldaş, Dilek Küçüker and an expert named“K1”, who did not want to be named, were interviewed.