Assessing tourist experience in a cultural heritage site: Case of Perge
Kültürel bir miras alanında turist deneyimlerinin değerlendirilmesi: Perge örneği
  1. Tez No: 712032
  2. Yazar: SEDA BAĞMEŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. TAHİR ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: kültür turizmi, kültürel miras turizmi, turist deneyimi, otantiklik, memnuniyet, davranışsal niyet, cultural tourism, cultural heritage tourism, tourist experience, authenticity, satisfaction, behavioral intention
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kültürel miras turizmi, dünya çapında turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümü haline geldi. Destinasyonlar arasında artan rekabet ile destinasyonların farklı cazibe merkezlerini ön plana çıkarması önem kazanmıştır. Kültürel miras alanları, destinasyonlar için önemli cazibe merkezleridir. Ayrıca, artan rekabetle karşı karşıya olan destinasyonlar için, turistlerin deneyimlerini ve davranışlarını akademik bir bakış açısıyla anlamak da çok önemlidir. Bu çalışma, Perge Antik Kenti ziyaretçilerinin turist deneyimini, özgünlüğünü, memnuniyetini ve davranış niyetlerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, çalışma Perge Antik Kenti'nde toplam 321 katılımcı ile yapılmıştır. Bu çalışmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bir kültürel miras alanında turist deneyimi ve özgünlük ölçülmüştür. Yapılan analizler sonucunda, Perge Antik Kenti ziyaretçilerinin turist deneyimi ve özgünlük algılarının memnuniyet ve davranışsal niyetleri üzerinde olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage tourism has become the fastest growing segment of the tourism industry around the world. With the increasing competition between the destinations, it has become important for the destinations to promote their different attractions. Cultural heritage sites are important attractions for destinations. Furthermore, for destinations facing increased competition, it is also very important to understand the experiences and behavior of tourists from an academic perspective. This study aimed to measure tourist experience, authenticity, satisfaction, and behavioral intention of visitors to Perge Ancient City. In this regard, the survey was conducted in Perge Ancient City with a total of 321 respondents. The convenience sampling method was used in this study. Tourist experience and authenticity were measured in a cultural heritage site. As a result of analyses, it has been determined that Perge Ancient City visitors' perception of tourist experience and authenticity has a positive effect on satisfaction and behavioral intentions.