Kültürel miras unsurları ve sürdürülebilir destinasyon imajı ilişkisi: Mevlana örneği
The relationship between cultural heritage elements and sustainable destination image: Mevlana case
- Tez No: 989020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültürel miras, Sürdürülebilir turizm, Cultural heritage, Sustainable tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Konya'da önemli kültürel miras unsurlarından biri olan Mevlana Müzesini, o bölgede misafirlere hizmet sunan işletme yöneticilerinin görüşlerine istinaden sürdürülebilir destinasyon imajı açısından derinlemesine inceleyerek işletme yöneticilerinin deneyimlerini, karşılaştıkları sorunları kültürel açıdan zengin nitelikteki değerlerin korunmasına yönelik önerilerini ortaya koymaktır. Çalışma, sürdürülebilir turizmin, yerel işletmeler üzerindeki kültürel, sosyal ve çevresel etkilerini daha iyi anlamak açısından oldukça önemlidir. Özellikle yerel kimliğin güçlendirilmesi, kültürel mirasın unsurlarının korunması ve turizmin sürdürülebilir kalkınmaya katkısının değerlendirilmesi bakımından literatüre destek sunmaktadır. Araştırma nitel bir desenle yürütülmüş olup veriler yüz yüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA programı kullanılarak değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Analiz sonucunda temalar belirlenmiş, temaların analizi sonucu katılımcıların sürdürülebilir turizmi yalnızca ekonomik bir unsur olarak değil, kültürel belleği sosyal yaşamı, yerel kalkınmayı ve çevresel farkındalığı etkileyen çok boyutlu bir süreç olarak değerlendirdikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre, katılımcıların genel olarak sürdürülebilir turizme yönelik farkındalıklarının yüksek olduğunu belirlenmiştir. Katılımcılar, mahallelerinin ve iş yerlerinin turizme katkı sağladığını, yerel etkinliklerin tanıtım ile kültürel görünürlüğü artırdığını, sürdürülebilir turizmin yaşam tarzlarında ise olumlu değişimler yarattığını ifade etmişlerdir. Ayrıca katılımcılar, en önemli sorunların; çevresel sorunlar, tanıtım yetersizlikleri ve altyapı sorunları olduğunu belirtmişlerdir. Katılımcıların beklentileri arasında en önemli unsurlar olarak tanıtım çalışmalarının artırılması ve sürdürülebilir planlamanın güçlendirilmesi öne çıkmıştır. Katılımcılar, kültürel unsurların korunması, doğal çevrenin sürdürülebilir yönetimi, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve kültürel mirasın nesiller arası aktarımının sağlanmasına yönelik çeşitli öneriler de sunmuştur. Bu sonuçlar, sürdürülebilir turizmin yerel topluluklar için kültürel, sosyal ve çevresel düzeyde önemli etkiler yarattığını ve bu sürecin başarıyla yürütülebilmesi için katılımcı, planlı ve çok boyutlu bir yaklaşımın gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to thoroughly examine the Mevlana Museum, a significant cultural heritage site in Konya, in terms of its sustainable destination image, based on the opinions of business managers serving visitors in the region. This study explores the business managers' experiences, challenges they face, and suggestions for preserving these culturally rich assets. This study is crucial for better understanding the cultural, social, and environmental impacts of sustainable tourism on local businesses. It contributes to the literature, particularly regarding strengthening local identity, preserving cultural heritage elements, and assessing tourism's contribution to sustainable development. The research employed a qualitative design, and data were collected through face-to-face interviews. The data obtained was evaluated and analyzed using the MAXQDA program. The analysis identified themes, and it was determined that participants viewed sustainable tourism not only as an economic element but also as a multidimensional process affecting cultural memory, social life, local development, and environmental awareness. The research results indicated that participants generally had a high level of awareness of sustainable tourism. Participants stated that their neighborhoods and workplaces contribute to tourism, that local events increase cultural visibility through promotion, and that sustainable tourism creates positive changes in lifestyles. They also stated that the most significant challenges are environmental issues, inadequate promotion, and infrastructure problems. Among the participants' expectations, increasing promotional activities and strengthening sustainable planning were the most important elements. Participants also offered various suggestions for protecting cultural elements, sustainably managing the natural environment, strengthening advertising and promotional activities, and ensuring the intergenerational transmission of cultural heritage. These results demonstrate that sustainable tourism creates significant cultural, social, and environmental impacts for local communities, and that a participatory, planned, and multi-dimensional approach is necessary for this process to be successfully implemented.