Örgütsel adaletin çalışan verimliliğine etkisinde işe bağlanmanın aracılık etkisi: Adalet Bakanlığı bilişim çalışanları örneği
  1. Tez No: 712132
  2. Yazar: AKİF KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. MURAT AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Siyasal Bilimler, İşletme, Information and Records Management, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, Verimlilik, Çalışan Verimliliği, İşe Bağlanma, Organizational justice, Productivity, Employee Productivity, Work Engagement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzde özel sektörün yanı sıra kamu kurumları açısından da örgüt içi adaleti sağlamak, sürdürdüğü politikalar ile çalışanlarının memnuniyetini arttırmak ve kamusal alanda gerçekleştirdiği üretkenlikle ülke ve dünya üzerinde rekabetçi bir imaj çizerek diğer kurumlara örnek teşkil edebilmek önemli bir amaç haline gelmiştir. Bu amaca ulaşma yolunda işletmeler ve kurumlar çalıştırdıkları insan kaynağını kazanmanın, verimliliklerini arttıracağını ve bu yolla da sürekliliğin sağlanacağı bilincine ulaşmışlardır. Örgütler için adalet ne kadar önemli ve gerekliyse insan faktörü için de adalet o denli önemli ve gerekli bir hale gelmiştir. Bu çalışma, çalışanların örgütsel adalet algılarının, verimliliklerine etkisinde işe bağlanmanın aracılık etkisinin ölçümüne yönelik olarak hazırlanmıştır. Araştırma Adalet Bakanlığı merkez ve taşra birimlerinde görev yapan bilişim personelleri içerisinden 242 kişiyle anket uygulaması yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucu ulaşılan bulgulara göre; örgütsel adalet algısı ile çalışan verimliliği ve işe bağlanma arasında her biriyle anlamlı ve pozitif bir ilişkinin bulunduğu sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda çalışan verimliliği ile işe bağlanma arasında yine anlamlı ve pozitif bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir. Yine çalışma kapsamında örgütsel adaletin çalışan verimliliğine etkisinde işe bağlanmanın aracılık etkisi bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışanların örgütsel adalet, çalışan verimliliği ve işe bağlanma algılamalarında cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu gibi demografik değişkenlerde farklılaşmalar olduğu belirlenmiştir. Örgütsel Adalet algısında cinsiyet, meslekteki toplam hizmet süresi ve unvan değişkenlerine göre farklılaşmalar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, it has become an important goal to ensure intra-organizational justice in terms of public institutions as well as the private sector, to increase the satisfaction of its employees with the policies it maintains, and to set an example for other institutions by creating a competitive image in the country and the world with its productivity in the public arena. On the way to achieving this goal, businesses and institutions have realized that gaining the human resources they employ will increase their productivity and in this way, continuity will be ensured. Just as justice is important and necessary for organizations, justice has become so important and necessary for the human factor. This study was prepared to measure the mediating effect of job engagement in the effect of organizational justice perceptions of employees on their productivity. The research was carried out by conducting a questionnaire with 242 people among the IT personnel working in the central and provincial units of the Ministry of Justice. According to the findings of the research; It was concluded that there is a significant and positive relationship between organizational justice perception, employee productivity and job engagement. At the same time, it was determined that there was a significant and positive relationship between employee productivity and job engagement. Again, within the scope of the study, it was determined that the effect of organizational justice on employee productivity was mediated by job attachment. It has been determined that there are differences in demographic variables such as gender, marital status and educational status in employees' perceptions of organizational justice, employee productivity and job engagement. It has been determined that there are differences in the perception of Organizational Justice according to the variables of gender, total length of service in the profession and title.