Ses kıvrımı (vokal kord) hasarı oluşturulmuş tavşan modelinde dekspantenolün etkisi
Effect of dexpanthenol in the rabbit model with vocal folds damage
- Tez No: 712151
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KAPTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Dekspantenol, larenks, vokal kord, skar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Vokal kord skarları disfonilerin önemli bir nedenidir. Vokal kord skarları etiyolojisinde vokal kord cerrahileri, sesin kötü kullanımı, larengeal travmalar, enflamatuar hastalıklar, radyoterapi ve idiyopatik nedenler sayılabilir. Vokal korda uygulanan cerrahi işlemler beraberinde skar ile sonuçlanabilmektedir ve vokal kord cerrahileri vokal kord skarlarının en sık nedenleri arasında sayılmaktadır. Lamina proprianın hasarlanması skar dokusu oluşumuna, vokal kordun viskoelastikiyetinin bozulmasına ve disfoniye neden olur. Çalışmamızda dekspantenolün vokal kord skarlarına antienflamatuar ve antifibrotik etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın ilk gününde çalışmaya dahil edilen 21 Yeni Zelanda tavşanının sol vokal korduna direkt laringoskopik bakı altında hasar verildi. Ardından randomize olarak 3 gruba ayrılıp birinci grup kontrol grubu olarak belirlendi ve 14 gün boyunca 2 ml/kg %0.9 izotonik sodyum intraperitoneal verildi. İkinci gruptaki tavşanlara 14 gün boyunca 500 mg/kg dekspantenol intraperitoneal verildi. Üçüncü gruptaki tavşanlara çalışmanın 1. ve 8. gününde 0,1 ml lokal dekspantenol uygulandı. Çalışmanın 42. gününde tavşanlar sakrifiye edilerek larenjektomi yapıldı. Vokal kordlardan kesitler alınarak Hematoksilen-Eozin, Masson-Trikrom, Alsiyan Mavisi ve Elastin Van-Gieson ile boyama yapıldı. Histopatolojik incelemede kollajen ve elastin depolanması, hyaluronik asit düzeyi, enflamasyon şiddeti ve lamina propria kalınlığı değerlendirildi. Bulgular: Dekspantenolün sistemik ve lokal uygulandığı iki grup kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kollajen depolanması, hyaluronik asit düzeyi ve lamina propria kalınlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p0,05). Dekspantenolün sistemik ve lokal uygulandığı gruplar kıyaslandığında tüm parametrelerde istatistiksel olarak benzer olduğu görüldü (p=1). Sonuç: Dekspantenolün vokal kord yara iyileşmesindeki antienflamatuar ve antifibrotik olumlu etkileri görüldü. Bu etkilerin vokal kordların biyomekanik özelliklerini nasıl etkilediğini anlamak için daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Vocal cord scars are an important cause of dysphonia. The etiology of vocal cord scars includes vocal cord surgeries, abuse of voice, laryngeal traumas, inflammatory diseases, radiotherapy and idiopathic causes. Surgical procedures applied to the vocal cord may result in scarring, and vocal cord surgeries are among the most common causes of vocal cord scars. Damage to the lamina propria causes scar tissue formation, impaired vocal cord viscoelasticity, and dysphonia. In our study, we aimed to examine the anti-inflammatory and antifibrotic effects of dexpanthenol on vocal cord scars. Materials and Methods: On the first day of the study, the left vocal cord of 21 New Zealand rabbits included to the study was damaged under direct laryngoscopic examination. Then, they were randomly divided into 3 groups and the first group was determined as the control group, and 2 ml/kg 0.9% isotonic sodium was given intraperitoneally for 14 days. Rabbits in the second group were given 500 mg/kg dexpanthenol intraperitoneally for 14 days. The rabbits in the third group were administered 0.1 ml of local dexpanthenol on the 1st and 8th days of the study. On the 42nd day of the study, the rabbits were sacrificed and laryngectomy was performed. Sections were taken from the vocal cords and stained with Hematoxylin-Eosin, Masson-Trichrome, Alcian Blue and Elastin Van-Gieson. Collagen and elastin deposition, hyaluronic acid level, inflammation severity and lamina propria thickness were evaluated in histopathological examination. Results: When the two groups in which dexpanthenol applied systemically and locally were compared with the control group, a statistically significant difference was found between collagen deposition, hyaluronic acid level and lamina propria thickness (p0.05). When the groups in which dexpanthenol was applied systemically and locally were compared, it was observed that they were statistically similar in all parameters (p=1). Conclusions: Anti-inflammatory and antifibrotic positive effects of dexpanthenol on vocal fold wound healing have been observed. Different studies are needed to understand how these effects affect the biomechanical properties of the vocal folds.