Küreselleşme sürecinde değişen güvenlik algısı: Siber güvenlik örneği
Changing security perception in the globalization process: The example of cyber security
- Tez No: 712168
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Güvenlik, Siber Güvenlik, Globalization, Security, Cyber Security
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Güvenlik olgusu, geçmişten günümüze kadar üzerinde sürekli tartışılan bir kavram olmuştur. Özellikle ulus devlet yapılarının meydana çıkması ile güvenlik kavramı sürekli bir değişim içerisine girmiştir. Günümüzde, her alandaki değişimin hızlı bir şekilde artması ve özellikle 20. yüzyılda küreselleşme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, akademi literatüründe yer alan diğer kavramlarda olduğu gibi, güvenlik kavramı tanımında da değişime yol açmıştır. Özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde,“tehdit”tanımlaması, düşman tanımlamasından çok daha önemli hale gelmiştir. Önceki dönemlerin aksine, klasik“düşman”nitelendirmesi büyük oranda geçerliliğini yitirmiş, güvenliğe yönelik algılamalar ve politikalar açısından tehdit tanımı ve tehditler ile mücadele yaklaşımı ön plana çıkmıştır. Tüm bu gelişmelerin sonucu olarak; terörizm, organize suç örgütleri, siber saldırılar, konvansiyonel ve kitle imha silahlarının yaygınlaşması, çevresel tehditler, kitlesel göç gibi tehditler; ulusal ve uluslararası güvenliğe yönelmiş tehditler arasında gösterilmektedir. Çalışmada, ortaya çıkan yeni güvenlik anlayışına yönelik önemli tehditlerden biri olan siber tehditler, siber uzay ve siber güvenlik konularına değinilecek olup kavramsal ve kuramsal zeminde tanımlamalar yapılmaya çalışılacaktır. Ardından, günümüz dünyasında yaşanan siber saldırılar ve gelişmeler sosyal bilimler açısından dikkate alınarak siber güvenliğin ulusal ve uluslararası güvenliğe etkisinin incelemesi yapılacaktır. Buradan hareketle kişisel, kurumsal ve ulusal düzeyde alınabilecek tedbirlere dair öneriler ortaya konmaya çalışılacaktır. Çalışmada yapılacak analizler, uluslararası ilişkiler teorilerinden, derinleştirilmiş ve genişletilmiş bir güvenlik tanımı yapmaya çalışan Kopenhag Okulu bağlamında ele alınacaktır. Bu bakış açısıyla geleneksel güvenlik yaklaşımının görmezden geldiği siber güvenlik, siber saldırılar ve siber tehditler gibi konularda modern güvenlik çalışmalarına katkı yapılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The term of security, has been consistently discussed as a case of human beings until today. Especially with the formation of nation-state structures, the concept of security has undergone a constant change. The rapid change in all parts of the world today has led to a change in the definition of security as well as in the concepts of globalization, science and technological developments in the twentieth century, as well as in all the concepts of the academia literature. Especially in the post-Cold War period, the concept of“threat”became more important than the concept of the enemy. Contrary to the previous periods, the concept of classical“enemy”has lost its effectiveness in large scale and the approach to combat threat definitions and threats has come to the forefront in terms of security. As a result of these events; international terrorism, organized crime organizations, cyber attacks, the spread of conventional and weapons of mass destruction, environmental threats and mass migration; threatened national and international security threats. The study will focus on cyber threats, cyberspace and cybersecurity issues that are one of the major threats to the new security approach, and will try to define the conceptual and theoretical ground. Then, we will examine the effects of cyber security on national and international security by taking into consideration the cyber attacks and events in the world today in terms of social sciences. From here, we will try to put forward suggestions that can be taken at personal, institutional and national level. Analyzes to be carried out in the study will be dealt with in the context of the Copenhagen School, which tries to make a deepened and expanded definition of security from international relations theories. From this point of view, it is considered to contribute to modern security studies such as cyber security, cyber attacks and cyber threats, which traditional security approach ignores.