Bir aktif yaşlanma stratejisi olarak tazelenme üniversitesi
University of the refreshment as an active aging strategy
- Tez No: 712212
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Yaşlılık, Aktif Yaş Alma, Tazelenme Üniversitesi, Aging, Senile, Active Aging, Tazelenme University
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Toplumumuzda yaşlı nüfus oranı hızlı bir şekilde artmaktadır. Türkiye'de yaşlı nüfus oranı hızlı bir şekilde arttığı için bu konuda hızlı bir şekilde de önlemler alınmalı buna ek olarak da ülke ve toplum olarak buna hazırlıklı olunmalıdır. Ülkemizde gerçekleşen yaşlı nüfus oranının hızlı artışı yaşlılık ve yaşlanma ile ilgili hem akademik hem de kurumsal çalışmaları beraberinde getirmiştir. Avrupa'da ve dünyanın diğer birçok ülkesinde görülen Üçüncü Yaş Üniversitesi'nin (University Of The Third Age) eşdeğeri olarak nitelendirebilecek olan Tazelenme Üniversitesi bu yaşlılık ve yaşlanma ilgili olarak ortaya çıkan projelerden birisidir. Tazelenme Üniversitesi 60 yaş üzeri insanların aktif ve sağlıklı yaş almalarını hedefleyen ve bu doğrultuda dersler ve faaliyetler içeren bir eğitim projesidir. Bu çalışmanın temel hedefi, Tazelenme Üniversitesi'nin alternatif bir aktif yaşlanma stratejisi olup olmadığını somut verilere dayanarak ortaya koymasıdır. Tazelenme Üniversitesi'nin aktif bir yaş alma stratejisi olup olmadığını net bir şekilde ve daha somut verilerle ortaya koymak için bir nicel araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma daha doğru ve doğrudan bilgiler edinebilmek için direkt Tazelenme Üniversitesi Muğla Kampüsü öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yapılabilirliğini kolaylaştırmak ve Tazelenme Üniversitesi'nin eğitim anlayışını tam olarak yansıtabilmesi amacıyla Tazelenme Üniversitesi Muğla Kampüsü öğrencileri araştırma evreni olarak belirlenmiştir. İlk olarak Tazelenme Üniversitesi Muğla Kampüsü öğrencilerinin genel demografik niteliklerini ortaya koyabilmek için kampüsün aktif öğrencilerinin tamamı (271 kişi) ile 7 adet demografik sorunun bulunduğu bir anket gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu öğrencilerin arasından kota örneklemi ile seçilen 166 öğrenci ile asıl araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilk olarak araştırma konusuna, yaşlılık ve yaşlanma ile ilgili kavramsal ve kurumsal çalışmalara, Üçüncü Yaş Üniversitesi'ne ve Tazelenme Üniversitesi'ne yer verilmiştir. Sonrasında araştırma yöntemi ve bulgular açıklanmış ve yorumlanmıştır. Bulgular öğrencilerin Tazelenme Üniversitesi Muğla Kampüsü'ne katıldıktan sonra çok daha aktif, sağlıklı ve sosyal yaşamaya başladıklarını göstermektedir. Sonuç olarak yapılan araştırma gösteriyor ki Tazelenme Üniversitesi aktif bir yaş alma stratejisidir. Öğrencileri bu üniversitenin tüm kentlerde olması gerektiğini düşünecek kadar büyük memnuniyet duymakta ve üniversiteye 60 yaş üzeri herkesi davet etmektedirler.
Özet (Çeviri)
The proportion of the elderly population in my society is increasing rapidly. Since the rate of the elderly population in Turkey is increasing rapidly, measures should be taken quickly in this regard, and in addition, the country and society should be prepared for this. The rapid increase in the rate of the elderly population in our country has brought both academic and institutional studies on aging and aging. The Tazelenme University, which can be described as the equivalent of the Third Age University seen in Europe and many other countries of the world, is one of these projects related to aging and aging. Tazelenme University is an educational project that aims to ensure that people over the age of 60 get an active and healthy age, and that includes courses and activities in this direction. The main aim of this study is to reveal whether there is an alternative active aging strategy by Tazelenme University based on concrete data. A quantitative research was carried out to reveal clearly and with more concrete data whether the Tazelenme University has an active aging strategy. This research was carried out directly with the students of Tazelenme University Muğla Campus in order to obtain more accurate and direct information. In order to facilitate the feasibility of the research and to fully reflect the educational understanding of Refreshment University, the students of Tazelenme University Muğla Campus were determined as the research universe. First of all, in order to reveal the general demographic characteristics of the students of Refreshment University Muğla Campus, a survey with 7 demographic questions was conducted with all of the active students (271 people). Then, the main research was carried out with 166 students selected by quota sampling among these students. In the study, firstly, the research topic, conceptual and institutional studies on aging and aging, Third Age University and Tazelenme University were included. Afterwards, the research method and findings were explained and interpreted. The findings show that the students started to live a much more active, healthy and social life after joining the Tazelenme University Muğla Campus. As a result, research shows that Tazelenme University is an active aging strategy. Its students are so pleased university, and they invite everyone over the age of 60 to the university.