Renal tutulumu olan multiple myelomlu hastaların demografik ve karakteristik özellikleri
Demographic and characteristic features of patients with multiple myeloma with renal involvement
  1. Tez No: 712313
  2. Yazar: ÖMER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DEDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple myelom, böbrek yetmezliği, survey, Multiple myeloma, renal failure, survey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZ Amaç: Multiple myelomda renal tutulum, yaygın olarak görülür ve morbidite ile mortalitenin ana nedenlerinden biridir. Bu çalışmada, multiple myelom tanısı almış ve kronik böbrek hastalığı gelişmiş hastalarda, laboratuvar değerlerinin prognoza yaşam süresine ve mortalite üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde son 5 yılda multiple myelom tanısı konulan, tanı konduğu sırada kronik böbrek hastalığı gelişmiş olan veya tedavileri sırasında kronik böbrek hastalığı gelişen hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya 25'i erkek, 14'ü kadın 39 hasta alındı. Hastaların ortalama yaşı 62 idi. En sık başvuru yakınması 27 hastada (%69,2) halsizlik, 20 hastada da (%51,3) bel ağrısıydı. Kronik böbrek hastalığı 27 hastada tanı sırasında mevcuttu, 12 hastada ise tedavi sürecinde gelişti. Tanı anında kronik böbrek hastalığı olan hastalarla, takibinde böbrek yetmezliği gelişen hastalar karşılaştırıldığında, tanı anında kronik böbrek hastalığı olan hastalarda hiperkalsemi sıklığı (p=0,046) ve beta-2 mikroglobülin düzeyi (p=0,22) daha fazlaydı. Multiple myelom tanısı konulduğunda litik kemik lezyonu olanlarda alkalen fosfataz düzey yüksekliği (p=0,023) ve hiperkalsemi sıklığı (p=0,04) istatistiksel açıdan anlamlıydı. Tanı anında kronik böbrek hastalığı mevcut olanlarda ortalama yaşam süresi 16,15 ay iken, izlemde kronik böbrek hastalığı gelişenlerde ise ortalama yaşam süresi 30 ay saptandı. Ortalama yaşam süresi tanı sırasında kronik böbrek hastalığı olanların, takipte kronik böbrek hastalığı gelişenlere göre (p=0,027) anlamlı olarak azaldığı saptandı. Sonuç: Multiple myelomun seyrinde renal tutulum sıktır ve renal tutulum morbidite ve mortalite ile yakından ilişkilidir. Özellikle multiple myelomun erken tanı ve tedavisinin yapılması, kalıcı renal hasarın gelişmesini önleyerek, hastanın progresyonunu olumlu yönden etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Renal involvement is common in multiple myeloma and is one of the main causes of morbidity and mortality. The aim of this study was to compare the prognostic effects of some laboratory features, survival, morbidity and mortality in patients with multiple myeloma who were diagnosed with multiple myeloma and developed chronic kidney disease. Methods: Patients who were diagnosed with multiple myeloma in the last 5 years and had already developed chronic kidney disease or developed chronic kidney disease during their treatment were included in the study, retrospectively. Results: Twenty-five male and 14 female patients were included in the study. The most common complaint was weakness in 27 patients (69.2%). Chronic kidney disease was present in 27 patients at diagnosis, 12 patients developed chronic kidney disease in the process of treatment. When the patients who developed chronic kidney disease at the time of diagnosis compared with the patients who did not develop; hypercalcemia (p=0.046) and beta-2 microglobulin levels (p=0.22) were higher more frequently in patients with chronic kidney disease. At the time of diagnosis, alkaline phosphatase levels (p=0.023) and hypercalcemia (p=0.04) were significantly higher in patients with lytic bone lesions. The mean survival was 6.15 months in 23 patients with chronic kidney disease at the time of diagnosis of multiple myeloma, while the mean survival was 30 months in 11 patients who developed chronic kidney disease in the process of treatment. We found that average life expectanc yof patients with chronic kidney disease at diagnosis those with significantly decreased compared to those who developed chronic kidney disease during follow-up=0.027). Conclusion: Renal involvement is common in the course of multiple myeloma and renal involvement is closely related to morbidity and mortality. Early diagnosis and treatment of multiple myeloma will prevent the progression of permanent renal damage and positively affect the progression of the patient.