Kayıt dışı istihdam ve Türkiye'de yarattığı sorunlar
Informal employment and the problems it creates in Turkey
- Tez No: 712417
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kayıt dışı İstihdam, Kayıt dışı Ekonomi, İstihdam, SGK
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kayıt dışı çalışma Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri olup bu tez kapsamında incelenecektir. Kayıt dışı istihdam ülkede çözülmesi gereken köklü problemlerden biridir. Kayıt dışı istihdam kişilerin hizmetlerinin devlet kurumlarına hiç bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi ile gerçekleşmektedir. Bu olayın sonucunda ise Türkiye'nin elde edebileceği vergilerin kaybına ve böylece ülkenin ekonomisine büyük bir tahribat meydana gelmektedir. Ayrıca SGK primlerinin ödenmemesiyle bu kurum, çökme aşamasına gelip ülkenin sağlık sistemi de bundan etkilenmektedir. Kayıt dışı istihdamın daha iyi anlaşılabilmesi için İş Hukukundaki düzenlemelere uyulması gerekmektedir. Böylece hukuk kuralları çerçevesinde sorunun çözümüne daha hızlı ulaşılır. İstihdamdaki kayıt dışılık küçük çaplı işletmelerde görülmektedir. Bu işletmeler ticaret hayatında büyük işletmelerle mücadele edebilmek için bu yolu seçerler. Ayrıca çevre ülkelerde yaşanan savaş, ekonomik sıkıntılar gibi sebeplerden ülkemize yoğun bir göç olmaktadır. Gelen kişiler geçimlerini sağlayabilmek için kaçak işçi olarak çalıştırılmaktadır. Bu da hem o insanların hem de ülkemizin vatandaşlarını mağdur etmektedir. Bu tezin amacı kayıt dışı istihdam sorununun hem ülkemiz için hem de vatandaşlarımız için bir çözüm sağlayabilmesidir.
Özet (Çeviri)
Informal work is one of the biggest problems of Turkey and will be examined within the scope of this thesis. Informal employment is one of the deep-rooted problems that need to be solved in the country. Informal employment occurs when the services of persons are not reported to government institutions at all or are under-reported. As a result of this event, there is a great damage to the country's economy and the loss of taxes that Turkey can obtain. In addition, with the non-payment of SSI premiums, this institution comes to the stage of collapse and the health system of the country is also affected by this. In order to better understand unregistered employment, it is necessary to comply with the regulations in the Labor Law. Thus, the solution of the problem is reached faster within the framework of legal rules. Informality in employment is seen in small-scale enterprises. These businesses choose this way in order to be able to compete with large businesses in their business life. In addition, there is an intense migration to our country due to reasons such as war and economic problems in the surrounding countries. The incoming people are employed as illegal workers in order to earn their livelihood. This hurts both those people and the citizens of our country. The aim of this thesis is to provide a solution to the unregistered employment problem both for our country and for our citizens. Keyword: Unregistered Employment, Informal Economy, Employment, SGK