Vergi bilincinin geliştirilmesinde vergi idaresinin rolü
The role of tax administration in the development of tax consciousness
- Tez No: 712579
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Bilinci, Vergi İdaresi, Vergi Bilincinin Geliştirilmesi, Çukurova Üniversitesi, Tax Consciousness, Tax Administration, Developing Tax Consciousness, Çukurova University
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Vergi gelirleri devletlerin kamu harcamalarını finanse edebilmek için başvurdukları sürekli ve en önemli kaynak olmaktadır. Verginin devletler açısından önemi göz önüne alındığında vergi gelirlerinin artırılmasında önemli rol oynayan vergi bilincinin geliştirilmesi için yapılması gereken çalışmaların neler olduğunun doğru tespit edilmesi önemli hale gelmektedir. Toplumda vergi bilincinin oluşturulmasında büyük role sahip olan vergi idaresinin toplumu oluşturan tüm bireylerin vergi bilincini etkilemeye yönelik çeşitli çalışmalarla farkındalığı artırması, mükellefleri hakları konusunda bilgilendirmesi ve vergi gelirlerinin nerelere harcandığının topluma açık ve net bir şekilde anlatılması oldukça önemlidir. Bununla birlikte vergi idaresinin etkinliğini artırmak için zaman ve maliyet kayıplarını azaltacak şekilde mükelleflere hizmet sunulması da mükelleflerin vergi bilinci üzerinde etkili olabilmektedir. Bu nedenle çalışmamızda vergi bilincinin geliştirilmesinde vergi idaresinin etkinliği, yapılması gereken çalışmalar ve üzerinde durulması gereken konular araştırılacaktır. Ayrıca vergi idaresinin vergi bilincine yönelik çalışmalarının Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin vergi bilinç düzeyleri üzerindeki etkileri araştırılarak elde edilen bulgular ile vergi idaresine yön verme açısından önemli katkılar sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tax revenues are continuous and the most important resource that states apply to finance their public expenditures. Considering the importance of tax for the states, it becomes important to correctly determine the studies that need to be done in order to develop of tax consciousness, which plays an important role in increasing tax revenues. It is quite important for tax administration, which has a great role in creating tax consciousness in the society, to increase the awareness with various studies aimed at influencing the tax consciousness of all individuals forming the society, to inform the taxpayers about their rights, to explain evidently and clearly to the society where tax revenues are spent. In addition, providing services to taxpayers in a way that reduces time and cost losses in order to increase the efficiency of the tax administration can also have an effect on the tax consciousness of the taxpayers. For this reason, in our study, the effectiveness of the tax administration, the studies that need to be done and the issues that need to be emphasized in the development of tax consciousness will be investigated. In addition, it is aimed to provide important contributions to the tax administration with the findings obtained by investigating the effects of the tax consciousness studies of the tax administration on the tax consciousness levels of the Cukurova University Faculty of Economics and Administrative Sciences students.