Türk toplumunda multifrekans bioelektrik impedans ölçümü ile kas kütlesinin değerlendirilmesi
- Tez No: 712598
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SAKA, UZMAN MUSTAFA ALTINKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, sınır değerler, iskelet kas kütlesi, apendiküler iskelet kas kütlesi, el kavrama kuvveti, faz açısı, Sarcopenia, Breakpoints, Skeletal Muscle Mass, Appendicular Skeletal Muscle Mass, Hand Grip Strength, Phase Angle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Günümüzde sarkopeni veya malnütrisyonu olan hastaların tanısında kılavuzlar topluma özgü kas kütlesi değerlerinin kullanılması önerilmektedir. Çalışmamızda Türk toplumunda kas kütlesi sınır değerlerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 18-40 yaş arası 250 sağlıklı yetişkin gönüllü dahil edildi. Katılımcıların antropometrik ölçümleri, biyoelektrik impedans analizleri (BIA), el kavrama kuvveti ölçümleri ve faz açıları kaydedildi. İskelet kas kütlesinin (SMM) değerlendirilmesinde 3 farklı yöntem kullanıldı ve sonuçlar karşılaştırıldı: i) BIA ile ölçülen yağsız beden kütlesi (FFM) değerinin 0.566 ile çarpımı, ii) Jenssen formülü ile hesaplama, iii) multifrekans BIA cihazı ölçümü değeri. Apendiküler iskelet kası kütlesinin (ASM) değerlendirilmesinde ise 2 yöntem birbiriyle karşılaştırıldı: i) Sergi formülü, ii) multifrekans BIA cihazı ölçüm değeri. SMM ve ASM değerlerinin, gönüllülerin boylarının (m) karesine bölünmesi ile SMM indeks (SMMI) ve ASM indeks (ASMI) değerleri hesaplalandı. Bulgular: Çalışmaya 134 kadın (%53,6), 116 (%46,4) erkek olmak üzere toplam 250 gönüllü dahil edildi. Ortalama yaş 26,0±5,6 yıl, BKI 23,9±4,1 kg/m2 saptandı. Üç farklı yöntemle değerlendirilen SMMI sınır değerleri erkek ve kadınlarda sırasıyla; i) 9,64 kg/m2 ve 7,66 kg/m2, ii) 8,19 kg/m2 ve 6,00 kg/m2, ve iii) 16,15 kg/m2 ve 12,83 kg/m2 bulundu. ASMI sınır değerleri erkek ve kadınlarda sırasıyla; i) 5,86 kg/m2 ve 4,36 kg/m2 ve ii) 7,14 kg/m2 ve 5,40 kg/m2 bulundu. El kavrama kuvveti sınır değerleri ise erkeklerde 25,2 kg, kadınlarda 14,1 kg saptandı. Faz açısı snır değerleri erkek ve kadınlarda sırasıyla 5,66˚ ve 4,38˚ saptandı. Sonuç: Çalışmamızda Türk toplumunda sağlıklı yetişkinlerde iskelet kas kütlesi (SMM) ve apendiküler iskelet kas kütlesi (ASM) ölçümleri ile topluma özgü kas kütlesi sınır değerleri tespit edilmiştir. Ülkemizde bugüne kadar yapılan çalışmalarda bildiğimiz kadarıyla ilk kez multifrekans BIA cihazı kullanmak suretiyle direnç ve reaktans değerleri yanısıra faz açısı değerlerine de ulaşılmıştır. Çalışmamız sonucunda sarkopeni tanısında Türk toplumuna özgü sınır değerlerin kullanılabilmesine imkan sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction Nowadays, guidelines recommend us the use of population-based specific muscle mass values in the diagnosis of patients with sarcopenia or malnutrition. In the following study, we aimed to determine muscle mass limit values in Turkish population. Materials and Methods In our study, 250 healthy adult volunteers between the ages of 18-40 were included. Anthropometric measurements, bioelectrical impedance analyzes (BIA), hand grip strength measurements and phase angles of the participants were recorded. In the evaluation of skeletal muscle mass (SMM), 3 different methods were used and the results were compared, which are as follows: i) the fat-free body mass (FFM) value measured by BIA multiplied by 0.566, ii) calculation by Jensen's formula, iii) multifrequency BIA device measurement value. Also, 2 methods were compared with each other to evaluate the appendicular skeletal muscle mass (ASM): i) Exhibition formula, ii) multifrequency BIA device measurement value. SMM and ASM indices were calculated through dividing the SMM and ASM values by the square of the height (m) of the volunteers. Results A total of 250 volunteers, consisting of 134 female (53.6%) and 116 (46.4%) male, were included in the current research. Average age and average BMI are 26.0±5.6 years and 23.9±4.1 kg/m2. SMMI breakpoints evaluated by three different methods are as follows, respectively for men and women: i) 9.64 kg/m2 and 7.66 kg/m2, ii) 8.19 kg/m2 and 6.00 kg/m2, iii) 16.15 kg/m2 and 12.83 kg/m2. Also, ASMI breakpoints are as follows, respectively for men and women: i) 5.86 kg/m2 and 4.36 kg/m2, ii) 7.14 kg/m2 and 5.40 kg/m2. The hand grip strength limit values were determined as 25.2 kg for men and 14.1 kg for women. And, the phase angle limit values were found as 5.66˚ and 4.38˚, respectively for males and females. Conclusion In the present research, skeletal muscle mass (SMM) and appendicular skeletal muscle mass (ASM) measurements and population-based specific muscle mass limit values were determined in healthy adults of Turkish population. As far as we know, in the studies carried out in Turkey to date, the phase angle values as well as the resistance and reactance values have been reached for the first time by using a multifrequency BIA device. As a result of our study, it was possible to use the limit values specific to Turkish society in the diagnosis of sarcopenia.