Meme kanserli kadınlarda kemoterapi sırasında stres topu uygulamasının stres, anksiyete ve konfor üzerine etkisi
Effect of stress ball on stress, stress, anxiety and comfort during chemotherapy in women with breast cancer
  1. Tez No: 712597
  2. Yazar: HATİCE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL VURAL DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Konfor, Meme Kanseri, Stres, Stres Topu, Anxiety, Comfort, Breast Cancer, Stress, Stress Ball
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu araştırma kemoterapi alan meme kanserli kadınlarda stres topu uygulamasının stres, anksiyete ve konfor üzerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini 19 Şubat-31 Ekim 2021 tarihleri arasında Medikal Park Mersin Hastanesi Ayaktan Kemoterapi Ünitesi'nde kemoterapi tedavisi alan meme kanserli hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden hastalar arasından randomizasyonla belirlenen 37 stres topu ve 37 kontrol grubu olmak üzere toplam 74 hasta oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak“Birey Tanıtım Formu”,“Yaşamsal Bulgular İzlem Formu”,“Distress Termometresi”,“Durumluk Kaygı Envanteri”,“Genel Konfor Ölçeği”,“Memnuniyet Durumunu Değerlendirme Skalası”ve“Standardize Mini Mental Test”kullanılmıştır. Stres topu grubundaki hastalara kemoterapi tedavisi süresince stres topu uygulanmıştır. Kontrol grubundaki hastalara ise herhangi bir ek uygulama yapılmaksızın standart kemoterapi protokolü ve rutin hemşirelik bakımı uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada, stres topu uygulaması sonrası sistolik ve diyastolik kan basıncı, solunum sayısı ve kalp atım hızında stres topu uygulaması öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu saptanmıştır (p0.05). Stres topu grubunda uygulama sonrası distress termometresi puanının uygulama öncesine göre anlamlı olarak azaldığı (p0.05) saptanmıştır. Stres topu grubundaki hastaların uygulama sonrası durumluk kaygı puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlenmiştir (p0.05). Öneriler: Stres topu uygulamasının kemoterapi tedavisi alan meme kanserli kadınlarda kan basıncı, kalp atım hızı, solunum sayısı, stres ve anksiyete düzeylerini azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, stres topu uygulamasının dikkati başka yöne çekme tekniği olarak hemşirelik uygulamalarına entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted as a randomized controlled study to determine the effect of stress ball on stress, anxiety and comfort in women with breast cancer receiving chemotherapy. Method: The population of the study consisted of breast cancer patients who received chemotherapy treatment in the Medical Park Mersin Hospital Ambulatory Chemotherapy Unit between 19 February and 31 October 2021. The sample of the study consisted of a total of 74 patients, 37 of which were determined by randomization among the patients who met the research criteria and accepted to participate in the study, 37 of which were in the control group.“Individual Identification Form”,“Vital Signs Follow-up Form”,“Distress Thermometer”,“State Anxiety Inventory”,“General Comfort Scale”,“Satisfaction Evaluation Scale”and“Standardized Mini Mental Test”were used as data collection tools. The patients in the stress ball group during the chemotherapy treatment. The patients in the control group received standard chemotherapy protocol and routine nursing care without any additional application. Results: In the study, it was determined that there was a statistically significant decrease in systolic and diastolic blood pressure, respiratory rate and heart rate after stress ball compared to before stress ball (p0.05). It was found that the distress thermometer score in the stress ball group decreased significantly after the stress ball (p0.05). It was determined that the post- stress ball state anxiety scores of the patients in the stress ball group were significantly lower than the control group (p0.05). Suggestions: Stress ball has been found to be effective in reducing blood pressure, heart rate, respiratory rate, stress and anxiety levels in women with breast cancer receiving chemotherapy. In line with the results obtained, it is suggested that the stress ball be integrated into nursing practices as a distraction technique.