Sürdürülebilir su yönetimi kapsamında yağmur suyu ve gri su arıtma esasları ve maliyet analizlerinin araştırılması
Investigation of rainwater and gray water treatment principles and cost analysis within the scope of sustainable water management
- Tez No: 712642
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SARIOĞLU CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gri su, Yağmur suyu, Yeniden kullanım, Sürdürülebilirlik, Su tasarrufu, Gray water, Rainwater, Reuse, Sustainability, Water saving
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Doğal su kaynaklarının giderek, azalmaya başladığı günümüzde, su korunumu, su tasarrufu ve suyun yeniden kullanımı konusunda alternatif yöntemlerin tercih edilmesi oldukça önemlidir. Suyun gelecek nesillere yetecek kadar olması, kalitesinin korunması; hızlı nüfus artışı, sanayileşme, şehirlerin hızla büyümesi gibi etkenlerin karşısında nasıl yönetildiğine bağlı olarak değişmektedir. Sürdürülebilir bir su yönetiminde yağmur suyunun ve gri suyun yeniden kullanılması, ekonomiye kazandırılması, enerji tasarrufu önemlidir. Bu bağlamda gri su, gri su kaynakları ve karakterizasyonu, oluşan gri su miktarı ve arıtılarak yeniden kullanılmasının ekolojik ve ekonomik analizi yapılmıştır. Aynı şekilde yağmur suyunun kullanımın sürdürülebilirlik konusundaki katkıları, yağmur suyu miktarı, yağmur suyunun karakterizasyonu ve kullanıma uygun hale gelmesini sağlayan sistemlerin projelendirilmesinin yapılarak, ekonomik analizi katkısı belirlenmiştir. Gri su arıtımında mbr sisteminin yatırım maliyeti konut başına 858,26 euro bulunmuştur. Bu tutar ardışık kesikli reaktörde 503 euro dur. Işletme maliyetlerinde ardışık kesikli reaktörün daha yüksek tutarda olduğu bulunmuştur. Yağmur suyu arıtma sisteminin yatırım maliyeti 135 euro olarak bulunmuştur. İşletme maliyetide oldukça düşüktür.
Özet (Çeviri)
Today, when natural water resources are gradually decreasing, it is very important to prefer alternative methods for water conservation, water saving and water reuse. Sufficient water for future generations, preserving its quality; It changes depending on how it is managed in the face of factors such as rapid population growth, industrialization, and rapid growth of cities. In a sustainable water management, it is important to reuse rain water and grey water, bring it into the economy, and save energy. In this context, the ecological and economic analysis of grey water, grey water resources and their characterization, the amount of grey water formed and its reuse after treatment were made. In the same way, the contribution of the use of rain water to sustainability, the amount of rain water, the characterization of the rain water and the economic analysis of the systems that make it suitable for use were determined. The investment cost of the mbr system in gray water treatment was found to be 858.26 euros per residence. This amount is 503 euro for the sequential batch reactor. It has been found that the sequential batch reactor is higher in operating costs. The investment cost of the rainwater treatment system was found to be 135 euro. The operating cost is very low.