İki boyutlu kordinat dönüşüm parametrelerinin belirlenmesi: Bursa ili örneği
Determining two dimensional coordinate transformation parameters: Bursa province example
- Tez No: 712927
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Datum, Parametre, Afin Dönüşümü, Helmert Dönüşümü, Konum Hatası, Datum, Datum Prameters, Affine Transformation, Helmert Transformation, Position Error
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yeryüzünde her bir noktanın jeodezik anlamda tanımlanabilmesi için koordinat sistemleri kullanılmaktadır. Yeryüzünde bulunan nokta verilerinin koordinatlarının tanımlanabilmesi için bir referansa yani datuma ihtiyacı vardır. Dünya'da çoğu ülke kendilerine uyun bir datum seçerek harita üretmektedirler. Ülkeler arası doğan bu datum farklılıkları veya ülkemizde de olduğu gibi yapılan datum değişiklikleri datum dönüşümlerini ortaya çıkarmaktadır. Eski ve yeni koordinatlar arası farklılıklar yapılan uygulamalarda problemler ortaya çıkardığı için dönüşüm işlemleri önem kazanmıştır. Bu çalışmada farklı koordinat sistemleri ve bu sistemler arası iki boyutlu dönüşüm yöntemleri araştırılmıştır. Ardından, uygulamanın amacı doğrultusunda Bursa bölgesinde ED50 ve IRTF96 sistemlerinden elde edilen koordinatlar arası dönüşüm işlemleri yapılıp parametreler üretilmiş ve yeni nokta koordinatları hesaplanmıştır. Hesaplanan koordinatlar ile ortalama hatalar bulunup dönüşümler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Coordinate systems are used to describe each point on the earth in a geodetic sense. In order to define the coordinates of the point data on the earth, it needs a reference, that is, a datum. Most countries in the world produce maps by choosing a suitable datum. These datum differences between countries or datum changes, as in our country, reveal datum transformations. Since the differences between the old and new coordinates cause problems in the applications, the transformation operations have gained importance. In this study, different coordinate systems and two-dimensional transformation methods between these systems were investigated. Then, in line with the purpose of the application, transformations between coordinates obtained from ED50 and IRTF96 systems in Bursa region were performed, parameters were produced and new point coordinates were calculated. The mean errors were found with the calculated coordinates and the transformations were compared.