Eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hekimlerin iletişim becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of communication skills of physicians working in training and research hospital
  1. Tez No: 712948
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ ORUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ZEYNEP TUZCULAR VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim becerileri, hekim-hasta ilişkisi, hekim-hasta iletişimi, Communication skills, physician-patient relationship, physician-patient communication
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Giriş-amaç: İletişim; Bilgi alışverişi bilgi üretme ve anlamlandırma sürecidir. Etkili bir iletişim için, doktorun eğitimi, bilgi birikimi ve tecrübesi kadar, sahip olduğu iletişim teknikleri ve sorun çözme yeteneği de önemlidir. İyi iletişim becerilerine sahip doktorlar, hastalarının problemlerini daha doğru bir şekilde ortaya koyabilmekte; hastalarının uyum ve memnuniyetini daha fazla sağlayabilmekte; mesleki memnuniyetlerini arttırırken iş streslerini azaltabilmektedirler. Bu çalışma ile klinik ortamda hekimlerin, iletişim becerilerinin çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal-metod: İstanbul HNEAH de çalışan hekimlere iletişim becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla kişisel bilgi formu ve İBE uygulandı. Çalışma kesitsel olarak yapıldı . Mayıs-haziran 2012 tarihleri arasında 156 hekime ulaşıldı. Bulgular: Yaş ilerledikçe iletişim becerilerinin arttığı, uzmanlaşma oldukça iletişim becerilerinin daha iyi düzeye geldiği görüldü. Meslekte 10 yıldan fazla çalışanların iletişim becerisi yüksek bulundu. Hekimlerin çoğunluğunun ilgilendiği bir hobisi vardı. Hobisi olan hekimlerin iletişim becerilerinin olmayanlara göre daha iyi olduğu saptandı. Ekonomik zorluk çeken hekimlerin iletişim becerilerinin daha düşük olduğu görüldü. Zaman yetersizliği ve çift taraflı gerginlik önemli iletişim problemi olarak bulundu. Sonuç: Hekim hasta ilişkisinde, hekimin yaşının büyük olması, uzman olması, hobisi olması, hastasına yeterli zamanın ayırılabilmesi, iletişim becerileri eğitimi almış olması iletişimi olumlu olarak etkilemektedir. Aynı zamanda hasta-hekim ilişkisinde zaman kısıtlılığı ve ekonomik gelirin azlığı iletişim becerilerini olumsuz olarak etkilediği bulundu. Buradan yola çıkarak tıp fakültelerinde iletişim becerileri eğitimlerine ağırlık verilmesi ve bu eğitimlerin tüm meslek hayatı boyunca devam ettirilmesi gereklidir. Karşılıklı iletişimde en önemli sorunlardan birinin de zaman kısıtlılığı olduğu görüldü. Hastanelerdeki hasta yoğunluğunun giderilmesi için çalışmaların yapılması, birinci basamak sağlık kuruluşlarına yeterli önemin verilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction Communication defined as information exchange is the process of producing and making sense of information. For effective communication, communication techniques and problem-solving skills of physicians are as important as their education, knowledge, and experience. Doctors with good communication skills are able to reveal their patients' problems more accurately; can provide more compliance and satisfaction to their patients. Good communication skills can also reduce job stress while increasing" job satisfaction. This study aimed to evaluate the communication skills of physicians in a clinical setting according to various variables. Material-methods: Demographic data questionnaire and Communication Skills Inventory (CSI) were applied to the physicians working in Istanbul Haydarpaşa Numune Teaching and Research Hospital to evaluate their communication skills. The study was cross-sectional. A total of 156 physicians were reached between May and June 2012. Results: It was observed that communication skills increased as age increased, and communication skills improved as the level of specialization increased. Communication skills of those who have been in the profession for more than 10 years were found to be higher compared to physicians who worked less than 10 years. The majority of physicians were interested in at least one hobby. It was found that the communication skills of the physicians who had hobbies were better than those who did not. It was observed that the communication skills of physicians with economic difficulties were lower. Lack of time and reciprocal tension were found to be important communication problems. Conclusion: In terms of the doctor-patient relationship, being older, having a specialty, having a hobby, having enough time to spare for the patients, and communication skills training affected communication skills positively. At the same time, it was found that time constraints in the patient-physician relationship and low economic income negatively affected communication skills. From this point of view, it is necessary to focus on communication skills training in medical faculties and to continue this training throughout their professional life. It was seen that one of the most important problems in mutual communication was time constraints. It is necessary to carry out studies to eliminate the patient density in hospitals and to give sufficient importance to primary health care facilities.