Halofilik mikroorganizma izolatlarının ektoin üretim yeteneklerinin araştırılması
Investigation of ectoine production capabilities of halophilic microorganism isolates
- Tez No: 712992
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURÇİN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyel sağım, Biyoteknoloji, Ektoin, Halofilik mikroorganizmalar, Uyumlu çözünen madde, Bacterial milking, Biotechnology, Ectoine, Halophilic microorganisms, Compatible salute
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada Tunceli'de 1750 m rakımda bulunan Pülümür kaynak tuzlalarından Haziran ayında alınan su numunelerinden halofilik mikroorganizmaların izolasyonu yapılmıştır. Elde edilen izolatların 16S rRNA gen analizine dayalı karakterizasyonları gerçekleştirilerek çalışılmak üzere 2 halofilik suş seçilmiştir. Seçilen Halomonas sp. P-6-8-3 ve Chromohalobacter israelensis Ba1 suşları ektoin üretim yetenekleri açısından incelenmiştir. Farklı iki besiyeri kullanılarak yapılan bakteriyel sağım (hiperozmotik ve hipoozmotik şok uygulanarak) yöntemiyle elde edilen ektoinlerin analizi HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) yöntemi ile yapılmıştır. HPLC analizleri sonucunda her iki suşunda ektoin ürettiği, üretilen ektoin konsantrasyonunun besiyerleri arasında ve farklı konsantrasyonlarda NaCl içeren çözeltilerle yapılan hipoozmotik şoklar arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, halophilic microorganisms were isolated from water samples taken in June from the Pülümür spring salts at an altitude of 1750 m in Tunceli. Characterization of the obtained isolates based on 16S rRNA gene analysis was performed, and 2 halophilic strains were selected to be studied. Selected Halomonas sp. P-6-8-3 and Chromohalobacter israelensis Ba1 strains were examined for their ectoine production abilities. Ectoines obtained by bacterial milking (by applying hyperosmotic and hypoosmotic shock) method using two different media were analyzed by HPLC (High-Performance Liquid Chromatography) method. As a result of HPLC analysis, it was determined that both strains produced ectoine, and the concentration of ectoine produced differed between the media and between hypoosmotic shocks with solutions containing different concentrations of NaCl.