Farklı kaynak tuzlalarındaki prokaryotik çeşitliliğin belirlenmesi
Determination of the prokaryotic diversity in different spring salterns
  1. Tez No: 334841
  2. Yazar: SEVAL ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BURÇİN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Tuzlaları, Halofilik Archaea/Bacteria, DGGE, FISH, Spring Salterns, Halophilic Archaea/Bacteria, DGGE, FISH
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada kültür-bağımlı ve moleküler teknikler kullanılarak Türkiye'deki 7 farklı kaynak tuzlasının prokaryotik çeşitliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Nisan 2011- Haziran 2012 tarihleri arasında seçilen tuzlaların hem kaynak hem de havuz kısımlarından iki kez örnekleme yapılmıştır. Kültür-bağımlı çalışmalarda farklı besiyerleri kullanılıp gelişen kolonilerden 397 tane izolat seçilerek 16S rRNA geni amplifiye edilmiş, restriksiyon rDNA analizi (ARDRA) metodu ile analiz edilip 44 farklı profil belirlenmiştir. Profilleri belirlenen 44 izolattan 28 tanesi seçilerek bu izolatların 16S rRNA geninin dizi analizleri gerçekleştirilmiştir ve bunların Archaea domaininden Haloarcula, Haloferax, Halorubrum ve Halobacterium; Bacteria domaininden Halomonas, Salinibacter, Rhodovibrio, Salinivibrio, Salicola, Idiomarina, Marinobacter, Chromohalobacter genusuna ait oldukları belirlenmiştir.Floresan in situ hibridizasyonu (FISH) yönteminde evrensel problar ve DAPI boyası kullanılarak kaynak örneklerinde mikrooganizma yoğunluğunun düşük; havuz örneklerinde ise oldukça yoğun ve kare şekilli Archaea örneklerinin birçok tuzlada baskın olduğu gözlenmiştir. DGGE yöntemi ile Archaea jelinin analiz sonucu Halorubrum sp., Haloquadratum walsbyi ve Halonotius pteroides'in varlığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, prokaryotic diversity of the 7 different spring salterns in Turkey was investigated by using cultivation-based methods and molecular techniques.Sampling was carried out both springs and crystallization ponds of the salterns twice between April 2011- June 2012. Microorganisms were cultivated on different media. 397 isolates were chosen and analyzed by using 16S rDNA gene sequences and ARDRA (Amplified rDNA Restriction Analysis) method and 44 different ARDRA profiles were determined. 28 isolates of them were selected and 16S rDNA genes of these isolates were sequenced for the identification. Isolates were identified as Haloarcula, Haloferax, Halorubrum and Halobacterium in Archaea domain; Halomonas, Salinibacter, Rhodovibrio, Salinivibrio, Salicola, Idiomarina, Marinobacter, Chromohalobacter in Bacteria Domain.Fluorescent in situ hybridization (FISH) analysis by using universal probes and DAPI staining revealed that microbial population was very low in saline springs while microbial populations in the ponds dominated by square Archaea were very dense. Halorubrum sp., Haloquadratum walsbyi and Halonotius pteroides species were detected according to DGGE analysis of Archaea.