Kadınların serviks kanseri taramasına ilişkin inançları ile genital benlik imajları arasındaki ilişki durumu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
The relationship between women's beliefs about cervix screening and their genital self-images and determining the influencing factors
  1. Tez No: 713117
  2. Yazar: PELİN BİRGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YANGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Genital Benlik İmajı, Hemşirelik, Pap smear, Sağlık İnanç Modeli, Serviks Kanseri, Genital self-images, Nursing, Pap smear, Health belief model, Cervics Cancer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bireylere olumlu sağlık davranışlarının kazandırılabilmesi için ilk olarak bireylerin bilgi, tutum, inanç, değer ve eğilim düzeyleri saptanmalıdır. Bu çalışma serviks kanseri taramalarına ilişkin kadınların inanç ve genital benlik imajları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla ilişkisel tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Yöntem: Çalışma, ilişkisel tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Örneklem 22-65 yaş aralığındaki en az bir kez Pap smear testi yaptıran ve cinsel yönden aktif 302 kadın oluşturmaktadır. Ocak 2020- Temmuz 2020 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine gelen kadınlar ile Serviks Kanseri ve Pap Smear Testi Sağlık İnanç Modeli Ölçeği ile Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşmeler ile elde edilmiştir. Araştırma da elde edilen bulguların analizinde tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadaki kadınların yaş ortalamaları 36.12 ± 6.28 olarak bulunmuştur. Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği puan ortalaması ile Pap smear Sağlık İnanç Modeli engeller alt boyutu ile sağlık motivasyonu alt boyutu puan ortalaması arasında orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmaktadır. Ayrıca kadının eğitim düzeyi ile Pap smear Sağlık İnanç Modeli engeller alt boyutu arasında anlamlı ilişki bulunmaktadır. Ailesinde kanser öyküsü olan kadınların Pap smear testi Sağlık İnanç Modeli duyarlılık alt boyutu puanları anlamlı ilişki saptandı. Kadının doğum sayısı arttıkça Kadın Genital Benlik İmajı Ölçeği üzerinden aldığı puanlar azalmaktadır. Sonuç: Araştırmadan elde edilen verilere göre kadınların genital benlik imajları serviks kanseri ve Pap smear testi Sağlık İnanç Modeli alt boyutlarından Pap smear yarar, engeller ve sağlık motivasyonu alt boyutlarını anlamlı düzeyde etkilemektedir. Kadınların eğitim ve ekonomik durumları gibi sosyodemografik özellikler ile evlilik yaşı ve doğum sayısı gibi obstetrik özelliklerin taramalara katılımda etkili faktörler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In order for individuals to gain positive health behaviors, first of all, the knowledge, attitude, belief, value and tendency levels of individuals must be determined. This study was planned as a relation descriptive type in order to determine the relationship between women's beliefs about cervical cancer screening and their genital self-images. Method: The study was planned in relational descriptive type. The sample consists of 302 sexually active women between the ages of 22-65 who have had a Pap smear test at least once. It was obtained through face-to-face interviews with women who came to the Akdeniz University Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic between January 2020 and July 2020, using Cervical Cancer Pap Smear Test Health Belief Model Scale and Female Genital Self-Image Scales. One-way analysis of variance, independent groups T test, correlation and regression analysis were used in the analysis of the findings obtained in the study. Results: The mean age of the women in the study was found to be 36.12 ± 6.28. There is a moderately significant relationship between the mean Female Genital Self-Image Scales score and the Pap smear Health Belief Model barriers sub-dimension and the mean score of the health motivation sub-dimension. There is a significant relationship between the education level of the woman and the Pap smear Health Belief Model barriers sub-dimension. A significant relationship was found between the Pap smear test Health Belief Model sensitivity sub-dimension, which has a family history of cancer. As the number of births increases, the points a woman gets on Female Genital Self-Image Scales decrease. Conclusion: According to the data obtained from the study, women's genital self-images significantly affect the benefits, barriers and health motivation sub-dimensions of Pap smear, which are among the sub-dimensions of cervical cancer and Pap smear test Health Belief Model. It has been seen that socio-demographic characteristics such as marriage age and number of births are effective factors ın participation in screening.