Hemşirelerin E-öğrenmeye yönelik tutumları
Nurses' atti̇tudes towards E-learning
  1. Tez No: 713146
  2. Yazar: AYGÜL ELÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, E-öğrenme, Tutum, Nursing, E-learning, Attitude
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Hemşirelerin e-öğrenme tutumlarının ve tutumları etkileyen etmenlerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı kesitsel tipte planlandı. Araştırmanın evrenini Ankara Şehir Hastanesinde görev yapmakta olan 3556 hemşire; örneklemini ise tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 570 hemşire oluşturdu. Veriler Ankara ili Şehir Hastanesinde Küresel COVID-19 Salgını döneminde Temmuz- Aralık 2020 tarihleri arasında 'Tanıtıcı/Tanımlayıcı Bilgi Formu' ve 'EÖğrenmeye Yönelik Genel Bir Tutum Ölçeği' kullanılarak dijital platform da toplandı. Verilerin analizi için SPSS 23 paket programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 30,77±7,636'dur. Hemşirelerin %91,6'ı kadın, %53,3'si evli ve %52,5'i lisans eğitimine sahiptir. Hemşirelerin e-öğrenmeye yönelik genel tutum ortalama puanının 73,77 ve alt boyutlardan e-öğrenmeye yatkın olma ile ilgili tutum ortalama puanının 36,62, eöğrenmeden kaçma ile ilgili tutum ortalama puanının 37,15 olduğu görüldü. Çoklu regresyon analiziyle katılımcıların e-öğrenmeye yönelik genel tutumları“e-öğrenme uygulamaları ile ilgili eğitim alma isteği”,“mobil cihaz sahiplik süresi”,“açık öğretime yönelik deneyimler”,“mobil cihaz kullanma konusundaki yeterlilik”ve“çalışılan kurumdaki e-öğrenme uygulamaları kullanma sıklığı”değişkenlerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilediği; 'eğitim düzeyi', 'medeni durum', 'birlikte yaşanılan kişiler', 'daha önce e-öğrenme konulu bir eğitime katılma x durumu', 'yaş', 'kurumdaki çalışma süresi', 'mesleki çalışma süresi' ve 'günlük internet kullanma süresi' değişkenlerinin etkilemediği belirlendi. Sonuç: Araştırmanın bulguları hemşirelerin e-öğrenme ile ilgili tutumlarının olumluya dönük olduğunu göstermektedir. Teknolojik cihazları kullanma yeterliliği ve e-öğrenmeyle ilgili deneyimler dışında kalan etmenlerin e-öğrenmeye yönelik tutumları pek etkilemediği belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları e-öğrenmeyle ilgili olumlu deneyimlerin arttırılmasının ve sağlık ortamlarında teknolojik cihazların kullanımının yaygınlaştırılmasının e-öğrenmeyle ilgili tutumları daha olumluya kaydıracağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine nurses' e-learning attitudes and the factors affecting them. Methodology: The study was descriptive cross-sectional type. The population of the research was 3556 nurses working in Ankara City Hospital; the sample consisted of 570 nurses determined by stratified sampling method. The data collected through 'Descriptive/Descriptive Information Form' and 'A General Attitude Scale towards ELearning' between July and December 2020 during COVID-19 Pandemic in Ankara City Hospital. Data was analyzed through SPSS 23. Results: Participants age average was 30.77±7,636. 91.6% are women, 53.3% are married and 52.5% have undergraduate education. Participants' average score of general attitude towards e-learning was 73.77, mean score, prone to e-learning from sub-dimensions was 36.62, and average score of participants escaping from elearning was 37.15. Using multiple regression analysis, overall attitudes of the participants towards e-learning are affected significantly by following variables;“desire to receive training on e-learning”,“duration of cellphone usage”,“experiences on open education”,“cellphones usage proficiency”,“e-learning in the institution they work”, ''frequency of using applications"; yet not affected by variables like; 'education level', 'marital status', 'people living with', 'previously participating in e-learning training', 'age', 'working time at the institution', 'professional working time' and 'daily internet usage time'. xii Conclusion: Findings indicate that nurses' attitudes towards e-learning are positive. Factors other than technical device competency and e-learning experiences have little impact on e-learning attitudes. Findings suggest that enhancing e-learning experiences and spreading the usage of technology gadgets in healthcare will change people's attitudes towards e-learning.