Hemşirelere bilişim teknolojisi ile oyunlaştırılarak verilen eğitimin ERAS protokolüne yönelik bilgi ve tutumlarına etkisi
The effect of gamified training given to nurses with information technology on their knowledge and attitudes towards ERAS protocol
- Tez No: 975688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, ERAS protokolü, Bilgi ve Tutum, Oyunlaştırma, Kahoot, Nurse, ERAS Protocol, Knowledge and Attitude, Gamification, Kahoot
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Hemşirelik eğitiminde oyunlaştırma, katılım ve etkileşimi sağlayarak aktif öğrenmeye yardımcı olur. Hemşirelerin, Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme Protokolü (Enhanced Recovery After Surgery-ERAS) bilgi ve tutum düzeyleri protokolünün başarısını etkiler. Bu bağlamda hemşirelerin bilgi ve tutum düzeylerinin iyileştirilmesinde teknoloji destekli güncel öğrenme yöntem ve tekniklerinin kullanımı denenmelidir. Amaç: Bu çalışmada; hemşirelere bilişim teknolojisi ile oyunlaştırılarak verilen eğitimin ERAS protokolüne yönelik bilgi ve tutumlarına etkisinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma yarı deneysel tipte bir araştırmadır. Çalışma, İstanbul'da bir devlet hastanesinde çalışmaya katılmaya gönüllü olan 55 hemşire ile tamamlandı. Veriler araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan“kişisel bilgi formu”,“ERAS Protokolü Bilgi Formu”ve“ERAS Protokolü Tutum Formu”ile ERAS protokolü hakkında broşür ve Kahoot! oyunu eğitimi öncesi ve sonrasında yüz yüze olarak toplandı. Verilerin analizlerinde IBM SPSS İstatistik 25.0 programı kullanıldı. Analizlerde Mann Whitney U testi, Kruskall -Wallis H testi ve Wilcoxon testi uygulandı. Tüm analizler p<0,05 önemlilik değeri ve %95 güven aralığında kabul edildi. Bulgular: Araştırmada hemşirelerin %60,0'ının kadın olduğu, %63,6'sının 20-30 yaş aralığında olduğu ve %81,8'inin lisans mezunu olduğu bulundu. Hemşirelerin ERAS protokolü bilgi formu genel puanın ön test ortalaması 80,27±16,40'tan son testte 104,75±6,48'e yükseldiği ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p=0,001<0,05) bulundu. Hemşirelerin ERAS protokolü tutum formu puanının ise ön test ortalaması 55,85±19,73'ten son testte 69,98±5,02'ye yükseldiği ve bu yükselmenin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0,001<0,05). Hemşireler, Kahoot!'un öğrenmeyi ve motivasyonu aktif arttırdığını, yeni bilgilerin kalıcı, hızlı ve kolay öğrenilmesini sağladığını bildirdiler. Sonuç: Hemşirelerin ERAS protokolüne yönelik bilgi ve tutum düzeyleri broşür ve Kahoot! oyunu müdahalesi sonrası önemli düzeyde arttığı sonucuna varıldı. Hemşirelik eğitimlerinde broşür ve Kahoot! oyunu hemşirelerin bilgi ve tutumlarının iyileştirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Gamification in nursing education facilitates active learning by fostering participation and interaction. Nurses' knowledge and attitudes about the Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocol influence its success. Therefore, the use of current technology-supported learning methods and techniques should be explored to improve nurses' knowledge and attitudes. Objective: This study aimed to investigate the effects of gamified education provided to nurses using information technology on their knowledge and attitudes toward the ERAS protocol. Methods: This is a quasi-experimental study. The study was completed with 55 volunteer nurses at a public hospital in Istanbul. Data were collected before and after the training using a“personal information form,”“ERAS Protocol Information Form,”and“ERAS Protocol Attitude Form,”prepared by the researchers based on literature, as well as a brochure about the ERAS protocol and a Kahoot! game. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 25.0. The Mann-Whitney U test, Kruskall-Wallis H test, and Wilcoxon test were used in the analyses. All analyses were considered significant at p<0.05 and at a 95% confidence level. Results: The study found that 60.0% of the nurses were female, 63.6% were between the ages of 20 and 30, and 81.8% had a bachelor's degree. The nurses' overall ERAS protocol information form score increased from a pre-test mean of 80.27±16.40 to a post-test mean of 104.75±6.48, and this increase was statistically significant (p=0.001<0.05). The nurses' ERAS protocol attitude form score increased from a pre-test mean of 55.85±19.73 to a post-test mean of 69.98±5.02, and this increase was statistically significant (p=0.001<0.05). Nurses reported that Kahoot! actively increased learning and motivation, enabling new information to be learned quickly, easily, and permanently. Conclusion: It was concluded that nurses' knowledge and attitudes toward the ERAS protocol increased significantly after the intervention with the brochure and Kahoot! game. The brochure and Kahoot! game can be used in nursing education to improve nurses' knowledge and attitudes.