Zizyphus jujuba (Hünnap) bitkisinin S/Y emülsiyon sistemi halinde formülasyonu ve değerlendirilmesi
The Characteristics of zizyphus jujuba in the W/O type emulsion system regardin its physicochemistry and cosmetic efficacy
  1. Tez No: 71317
  2. Yazar: GÜLAY BÜYÜKKÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN YAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Zizyphus jujuba, S/Y emülsiyonu, değerlendirme, Zizyphus jujuba, W/O emulsion, evaluation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yapılan çalışmada, Zizyphus jujuba' nın S/Y tipi emülsiyon sistemi içinde fizikokimyasal ve kozmetik etkinlik açısından özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sistemin kararlı olabilmesi için, hazırlama yöntemi, kullanılan aletler, seçilen yağ ve sürfektan, bunların konsantrasyonu ve sistemin sıcaklığı oldukça önem taşımaktadır. S/Y tipi basit emülsiyon hazırlanmasında, yağlı faz olarak badem yağı, silikon yağı (Abil 350®) ve lipofilik sürfektan olarak setil dimetikon kopoliol ( Abil EM90®) kullanılmıştır. Çalışmalarda, öncelikle emülsiyon sisteminin bazı oluşturulmuş daha sonra Zizyphus jujuba'mn yapraklarindan elde edilen ekstre % 2 ve % 4 oranlarında sulu faz içerisinde formülasyona katılmıştır. Bitki ekstresi içermeyen ve iki farklı oranda içeren her üç emülsiyonun homojen bir krem kıvamında ve görünümünde olduğu saptanmıştır. Emülsiyonlar badem yağı ile seyreltildiğinde dış fazlarının yağ olduğu tespit edilmiştir. Bu emülsiyonlar ışık mikroskobu allında incelenmiş ve su damlacıklarının mikrofotoğrafları çekilmiştir. Lazer kırınım cihazı kullanılarak damlacık iriliği saptanmıştır. Hazırlanan formülasyonlarda, mikroskobik test, santrifugasyon, mikrobiyolojik test, sıcaklık etkisi testleri ve reolojik analiz gerçekleştirilmiştir. Bu testler sonucunda, kararlı olduğu belirlenen emülsiyonların cilt üzerindeki etkileri 10 gönüllü kullanılarak değerlendirilmiştir. Her üç formülasyonun etkinliği istatistiksel olarak karşılaştınlmışur. Bu çalışma sonucunda, her üç ürünün de cilt üzerinde nem, yağ, deri pHsı değerlerinde ve cilt esnekliğinde anlamlı bir etkinlik göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the characteristics of Zizyphus Jujuba in the W/O type emulsion system regarding its physicochemistry and cosmetic efficacy. Method of preparation, equipments used, the oil and the surfactant selected, their concentration and the temperature of the system are of importance for the stability of the system. For the preparation of W/O type simple emulsion, almond oil, silicone oil (Abil 350®) and the lipophilic surfactant cetyl dimethicon copolyol (Abil EM 90®) were used as the oily phase. The first step in this study was to formulate the emulsion system base and then the extract obtained using the leaves of Jujuba plant was added into the formulations in the aqueous phase at concentrations of 2% and 4%. It was determined that all three emulsions, of which one does not contain the plant extract and the others which contain the extract in different percentages, had homogeneous cream consistency and appearance. When the emulsions were diluted with almond oil, it was understood that their external phases were oil. These emulsions were examined under the light microscope and the microphotographs of the aqueous droplets were taken. The droplet sizes were determined using laser diffraction apparatus. Microscopic test, centrifugation, microbiological test, thermal test and rheological analysis were achieved on the formulations prepared. Effects of the emulsions, which were determined to be stable as a result of the tests above, were evaluated on the skin using ten volunteers. The efficacies of the three formulations were compared statistically. As a result of this study, it was determined mat all three products did not show significant efficacy on the skin regarding the values of moisture, sebum, pH and elasticity.