Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesi kapsamında değerlendirilen suçasürüklenen çocuklar hakkında düzenlenen uzman raporlarının incelenmesi
Examining the expert reports on children driven to crime evaluated within the scope of article 31 of The Turkish Penal Code
- Tez No: 713179
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHNAN ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Hukuk, Forensic Medicine, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Koruma Kanunu, Güvenlik Tedbirleri, Kusur Yeteneği, Türk Ceza Kanunu, Yaş Küçüklüğü, Child Protection Law, Age, Security Measures, Criminal Liability, Turkish Penal Code, Minority
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ceza Hukukunda yaş küçüklüğü ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran veya önemli derecede azaltan sebeplerden biridir. Bu nedenle davranışlarını yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen suça sürüklenen çocuk hakkında cezaya karar verilememektedir. Ancak bunlar hakkında Çocuk Koruma Kanunu'nda düzenlenen güvenlik tedbirleri uygulanabilmektedir. İlgili çalışmada on iki yaşını doldurmuş olup on beş yaşını doldurmamış suça sürüklenen çocuklar hakkında düzenlenen uzman raporları incelenerek düzenlenen adli raporları ve adli kararları sunmak amaçlanmıştır. Çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nca değerlendirilen suça sürüklenen çocuklara ait tamamen rastlantısal olarak seçilen 110 adet rapor geçmişe dönük olarak incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen verilerin tanımlayıcı istatistikleri sayısal değişkenler için ortalama, standart sapma ile kategorik değişkenler için frekans ve yüzde analizi ile verilmiştir. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler ise Ki-kare analizi ile test edilmiştir. Suça sürüklenen çocukların %89,09'unun erkek, %10,91'inin kız olduğu, suç tarihindeki yaşlarının ortalama 13,82±0,72 olduğu, %61,82'sinin eğitimlerine devam etmekte iken, %38,18'inin bırakmış olduğu, %43,64'ünün rapor sonucu algılama ve davranışlarını yönlendirebilme yeteneği gelişmiş iken, %56,36'sının rapor sonucunun gelişmemiş olarak düzenlendiği belirlenmiştir. Adli makamlarca çocukların %16,36'sı hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, %15,46'sının yargılamasına devam edildiği, %0,91'i hakkında yalnızca tedbir kararı verildiği, %17,27'sinin ceza aldığı, %10,00'ının yargılama sonucu beraat ettiği, %40,00'ı hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığı şeklinde karar verildiği tespit edilmiştir. Ülkemiz kurumlarının birlikte çalışma kapasitelerini güçlendirmeleri gerekmektedir. Ayrıca yasa koyucunun ceza sorumluluğunun başlangıç yaşını yeniden değerlendirmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In Criminal Law, minority is one of the reasons that eliminates or significantly reduces criminal responsibility. For this reason, it is not possible to decide on the punishment for the juvenile who is dragged into crime, whose ability to direct his behaviors is not sufficiently developed. However, the security measures regulated in the Child Protection Law can be applied to them. In the related study, it is aimed to present the judicial reports and judicial decisions prepared by examining the expert reports prepared about the children who have completed the age of twelve but not completed the age of fifteen. In the study, 110 randomly selected reports of delinquent childrens, evaluated by Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry, were examined retrospectively. Descriptive statistics of the data obtained from the study are given with mean, standard deviation for numerical variables, and frequency and percentage analysis for categorical variables. Relationships between categorical variables were tested with Chi-square analysis. 89.09% of the children dragged into crime were boys, 10.91% were girls, their average age at the time of the crime was 13.82±0.72, 61.82% were still in education, 38.18% were it has been determined that 43.64% of them have developed the ability to perceive and direct their behavior as a result of the report, while 56.36% of them have an undeveloped report result. The judicial authorities decided not to prosecute 16.36% of the children, 15.46% of them continued their judgment, 0.91% of them were only given a precautionary decision, 17.27% of them were sentenced, 10%, it was determined that 10% of them were acquitted as a result of the judgment, and 40.00% of them were decided that there was no room for a penalty. Our country's institutions need to strengthen their capacity to work together. In addition, it is thought that the legislator should re-evaluate the starting age of criminal responsibility.