Nanoakışkanlı zıt akışlı bir ısı değiştiricisinde ısı transferinin sayısal analizi
Numerical analysis of heat transfer in a nanofluid counter-flow heat exchanger
  1. Tez No: 713180
  2. Yazar: ÖMER ÖZENBİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YURDDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Borulu Isı Değiştirici, Nanoakışkan, Sayısal Analiz, HAD, Double Tube Heat Exchanger, Nanofluid, Numeric Analysis, CFD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Büyük küçük fark etmeksizin her ekonomi için en önemli olgulardan bir tanesi enerjidir. Enerjiye ihtiyaç bitmediği gibi günden güne artmaktadır ve bu durum yenileme çalışmalarını beraberinde getirir. Isı değiştiricilerin ısıl kabiliyetini artırmak bir verimliliği artırma yöntemidir ve sanayi alanında getirisi büyüktür. Bu çalışmada iç borusu oluklu boru olan çift borulu, zıt akışlı bir ısı değiştiricisinde suyun ve baz sıvısı su olan nanoakışkanların hesaplamalı akışkanlar dinamiği kullanılarak sayısal analizi yapılmıştır. Farklı bir çalışmanın sonuçları, çalışmada kullanılacak olan yöntem ile doğrulanmıştır. Daha sonra yapılan analizlerde 𝐴𝑙2𝑂3, CuO, 𝑇𝑖𝑂2 nanopartikülleri ile elde edilen, baz sıvısı su olan nanoakışkanların farklı Reynolds sayılarına , farklı hacimsel derişimlerine , birbirlerine ve suya göre ısıl performansları incelenmiştir. Nanoakışkan kullanımının suya göre ısı transferini iyileştirdiği, artan hacime göre ısı transferini artırdığı, iş akışkanının Reynolds sayısının artmasının ısı transferini azalttığı, soğutucu akışkanın Reynolds sayısının artması ısı transferini artırdığı ve en iyi ısı transferinin CuO'da elde edildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important facts for every economy is energy. The need for energy does not end, but increases day by day, and this brings along the renovation works. Increasing the thermal capability of heat exchangers is a method of increasing efficiency and has great benefits in the industry. In this study, numerical analysis of nanofluids with water and water as base fluid in a double-pipe and counter-flow heat exchanger with corrugated tube inside was carried out using computational fluid Dynamics. The results of another study were confirmed by the method used in the study. In the subsequent analyzes, heat transfers of nanofluids obtained from 𝐴𝑙2𝑂3, CuO, 𝑇𝑖𝑂2 noparticles, according to different Reynolds numbers and volumetric concentrations, relative to each other and to water were investigated. It has been determined that the use of nanofluid improves the heat transfer, the heat transfer increases with increasing concentration, the increase in the Reynolds number of the nanofluid decreases the heat transfer, the increase in the Reynolds number of the refrigerant increases the heat transfer and the best heat transfer is obtained in CuO.