Ambroksol HCL'ün akış-enjeksiyon ve bazı polarografik tekniklerle miktar tayini
The Determination of ambroxol HCL by flow-injection and certain polarographic techniques
- Tez No: 71321
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TUNÇEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Ambroksol HC1, Akış-enjeksiyon analizi, Polarografik analiz, Farmasötik tablet, Potansiyometri III, Ambroxol HCI, Flow-injection analysis, Polarography, Pharmaceutical tablets, Potentiometry IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Bu çalışmada, akış-enjeksiyon ve polarografinin doğru akım (DC), diferansiyel puis (DP), artan amplitüdlü puis (SIAP) ve sabit amplitüdlü puis (SCAP) gibi teknikleri ile ilgili olarak ambroksol HC1 ün tayinine dayalı yöntemler tanıtılmaktadır. Ek olarak, söylenen maddenin potansiyometrik davranışları da incelenmiştir. Akış-enjeksiyon analizi deneyleri sırasında çözgen olarak su kullanılmıştır. 2 s lik enjeksiyon yapılmış, tayinler 209 nm de gerçekleştirilmiştir. Polarografîk çalışmalar için en iyi taşıyıcı elektrolit 0.2M KC1, 0.2M tampon ve %10 izopropil alkolden oluşmaktadır. Belirlenen taşıyıcı elektrolit sisteminin pH 7 deki çözeltisinde optimum polarografîk parametreler, 4 mV.s“1, 1000 din.cm”2 basınç ve 0.8 s damlama süresi olarak bulunmuştur. Bu koşullarda, sistem yan-tersinir ve tekniklerin ilgili akımları ambroksol HC1 derişimi ile lineerdir. Farmasötik tableüerdeki ambroksol HC1 ün tayini akış-enjeksiyon ve polarografîk yöntemin bazı teknikleri ile gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmelere bağlı olarak memnun edici sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak önerilen yöntemler umut vericidir. Bu yöntemler pratik ve seçici ohıp kalite kontrol laboratuvarlarına önerilebilecekleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Flow-injection and polarography with its certain modes such as direct current (DC), differential pulse (DP), superimposed increasing amplitude pulse (SIAP) and superimposed constant amplitude pulse (SCAP) methods based on ambroxol HC1 determination are described in this study. Additionally, potentiometric behaviour of mentioned compound was also investigated. Water was used as a solvent during the experiments of flow-injection analysis. 2 s injection volume was used and detection was realised at 209 nm. For polarographic studies, the supporting electrolyte consisting of 0.2M KG, 0.2M buffer at pH 7 and 10 % isopropyl alcohol was the best electrolyte. The optimum parameters was found to be as rate of potential of 4 mV.s"1, pressure of 1000 dyn.cm*2 and drop time of 0.8 s. In this conditions, the system was quasi-reversible and the related currents of the techniques are linear with ambroxol HCI concentrations. The flow-injection method and the certain techniques of polarography were applied for the assays of ambroxol HCI in a pharmaceutical tablets. Satisfactory results were obtained depending on the statistical evaluations. In conclusion, present studies are seem to be a promising methods, they are practical, sensitive and might be proposed for the quality control laboratories.