Tiyatroda müzik kullanımının epik tiyatro örneğinde Bertolt Brecht üzerinden incelenmesi
Investigation of the use of music in theater on the example of the epic theater on Bertolt Brecht
- Tez No: 713238
- Danışmanlar: PROF. HAKAN ÇUHADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Bertolt Brecht, Epik Tiyatro, Yabancılaşma, Marksizm, Bertolt Brecht, Epic Theater, Alienation, Marxism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Antik Yunan döneminden beri hakim olan tiyatro anlayışı Bertolt Brecht tarafından 20. yüzyılda değişime uğramıştır. Sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan sosyal ve ekonomik problemler ve Karl Marx'ın görüşleri ile şekillenen bu yeni sanat anlayışı Epik tiyatronun oluşumuna öncü olmuştur. Bu anlamda, Bertolt Brecht'in oyunlarında kullanılan dekor, ışık ve müzik gibi sahne elemanları ideolojinin bir parçası olarak kullanılmıştır. Araştırma sırasında Bertolt Brecht'in eserlerinde birlikte çalıştığı besteciler ve eserleri geriye dönük bir literatür ile incelenmiştir. Eserler içindeki müzik ile politik öğelerin ilişkisi değerlendirilmiştir. İnceleme sonucunda önceki eserlerde de sık sık değinilen seyirci ve oyun arasındaki yabancılaşma ögelerine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of theater, which has been active since the ancient Greek period, was changed by Bertolt Brecht in the 20th century. This new understanding of art, shaped by the social and economic problems that emerged after the industrial revolution and the ideas of Karl Marx, led the formation of the Epic theater. In this sense, stage elements such as decor, light and music used in Bertolt Brecht's plays were used as part of the ideology. During the research, the composers that Bertolt Brecht worked with in his works and his works were examined with a retrospective literature. The relationship between music and political elements in the works was evaluated. As a result of the analysis, the elements of alienation between the audience and the play, which are frequently mentioned in the previous works, are mentioned.