Evlilik hoşnutsuzluğunda; yaşam doyumu ve cinsel öz bilinç rolünün incelenmesi
Examining the role of life satisfaction and sexual self-consciousness in marital disaffection
  1. Tez No: 713304
  2. Yazar: GÖZDE BEYAZGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METEHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik hoşnutsuzluğu, yaşam doyumu, cinsel öz bilinç, Marital dissatisfaction, life satisfaction, sexual self- consciousnes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin, evlilik hoşnutsuzluğunun yordayıcısı olarak yaşam doyumu ve cinsel öz bilinçlerini incelemek ve ayrıca belirlenen demografik değişkenlere göre evlilik hoşnutsuzluğunun anlamlı farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 435 (239 kadın, 196 erkek) evli bireyden kartopu örnekleme yöntemi ile toplanan verilerle gerçekleştirilmiştir. Bireylerin evlilik yaşantılarına yönelik hoşnutsuzluklarına ilişkin veriler“Evlilik Hoşnutsuzluğu Ölçeği”, yaşam doyumuna ilişkin veriler“Yaşam Doyumu Ölçeği”, cinsel öz bilinçlerine ilişkin veriler“Cinsel Öz Bilinç Ölçeği”ve kişisel (demografik) bilgiler ise araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 26 Programı kullanılmış olup, analiz sürecinde Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Çoklu Regresyon Analizinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; yaşam doyumunun ve cinsel öz bilincin evlilik hoşnutsuzluğunun anlamlı bir şekilde yordadıkları; yaşam doyumunun evlilik hoşnutsuzluğu ile negatif, cinsel öz bilincin ise evlilik hoşnutsuzluğu ile pozitif bir ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada demografik değişkenlere göre evlilik hoşnutsuzluğu incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre evlilik hoşnutsuzluğunun; eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulgulanırken, cinsiyet, evlilik biçimi, evlilik süresi ve çocuk sayısına göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the life satisfaction and sexual self-consciousness of married individuals as predictors of marital dissatisfaction and also to reveal whether marital dissatisfaction differs significantly according to the demographic variables determined. The research was carried out with the data collected by snowball sampling method from 435 (239 female, 196 male) married individuals living in various provinces of Turkey. Data on individuals' dissatisfaction with their marital life were recorded in the“Marriage Discontent Scale”, data on life satisfaction in the“Life Satisfaction Scale”, data on sexual self-consciousness in the“Sexual Self Awareness Scale”and personal (demographic) information on the“Personal Information Form”created by the researcher. has been collected. IBM SPSS 26 Program was used in the analysis of the data, and Independent Groups t-Test, One-Way Analysis of Variance, Multiple Regression Analysis were used in the analysis process. According to the findings obtained from the research; life satisfaction and sexual self-consciousness significantly predicted marital dissatisfaction; It has been concluded that life satisfaction has a negative relationship with marital dissatisfaction, and sexual self-consciousness has a positive relationship with marital dissatisfaction. In the study, marital dissatisfaction was examined according to demographic variables. According to the findings, marital dissatisfaction; While it was found that there was no significant difference according to education level, it was found that there was a significant difference according to gender, type of marriage, duration of marriage and number of children.