Aristoteles'in mantığının biyoloji çalışmalarındaki rolü
The role of Aristotle's logic in biology studies
- Tez No: 713308
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN ÖZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Felsefe, Biology, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Mantık, Biyoloji, Tür, Bilim, Aristotle, Logic, Biology, Species, Science
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Düşünce ve bilim tarihinin bilinen ilk sistematik mantıkçı ve biyoloğu olan Aristoteles (MÖ. 384-322) yüzyıllar boyunca neredeyse tüm filozofları ve bilimsel akımları etkilemiştir. Biyoloji eserlerinde bulunan deney, gözlem ve incelemeleri de genellikle alanın ilk çalışmalarıdır. Yapılacak çalışma şudur: Önce Aristoteles'in eserlerindeki mantığa ait olan tür-cins-ayrım-özgülük-ilinti ve cevher gibi kavramlar incelenecektir. Sonra bu kavramların yine onun biyoloji çalışmalarındaki yeri/rolü ve günümüz modern biyoloji çalışmalarına katkısı tespit edilecektir. Yapılacak tespitler ışığında biyoloji biliminde canlılar ile ilgili hala çözüm bekleyen birçok konuda Aristoteles mantığı kullanılarak ve çağdaş yorumlardan da yararlanarak yeni çözüm önerileri sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Aristotle (384-322 BC), the first known systematic logician and biologist in the history of thought and science, influenced almost all philosophers and scientific movements for centuries. Experiments, observations and studies found in biology works are generally the first studies of the field. The study we will do is this: First, we will examine the concepts such as species-genus-distinction-specificity-correlation belonging to the logic in Aristotle's works. Then, the place / role of these concepts in his biology studies and their contribution to today's modern biology studies to be determined. Under of light of the findings to be made, new solution proposals will be presented by using Aristotle's logic and benefiting from contemporary interpretations in many issues still waiting to be solved in biology.