Use of blockchain technology in supply chain management and logistics: a case study in logistics company
Blok zincir teknolojisinin lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde kullanımı: lojistik şirketinde vaka çalışması
- Tez No: 713309
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERVİN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Blok Zincir, Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik, Şeffaflık, İzlenebilirlik, Blockchain Technology, Supply Chain Management, Logistics, Transparency, Tracebility
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Son günlerde, yeni teknoloji olan blok zincirine ilgi artmaktadır. Blok zinciri teknolojisi (BCT) açık kaynaklı, merkezi olmayan, bilgilerin değiştirelemediği, şeffaf, denetlenebilirlik özellikleri nedeniyle hem endüstrinin hem de akademinin dikkatini çekmiştir ancak yeni gelişen bir teknoloji olmasından dolayı tedarik zinciri, lojistik ve blok zinciri konularında çok az bilgiye ulaşılabilmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojisi, tedarik zinciri yönetiminde giderek daha da önemli hale geliyor. Blok zinciri teknolojisi, Nesnelerin internet (IoT), bulut bilişim sistemleri, kablusuz sensor ağları ile bilirkte kullanıldığında tedarin zinciri yönetiminin verimliliğini arttırabilir. Son yıllarda, lojistik sektörü dünya genelinde bilinirliği artmasıyla daha da önem kazanmıştır. Bu çalışma, tedarik zinciri ve lojistik sektöründe blok zinciri kullanımını, neden tercih edildiğini, zorlukların neler olduğunu ele almaktadır. Çalışmamızda nitel bir çalışma yöntem uygulaması kullanılmıştır. Maersk şirketinin blok zinciri teknolojisini nasıl kullandığını sorduk ve bu teknolojinin avantajları, dezavantajları ve faydaları hakkında incelemeler yaptık. Daha sonra, MAXQDA programı ile elde ettiğimiz bilgileri analizini yaptık. Sonuç olarak, blok zinciri teknolojisinin tedarik zinciri yönetimi,izlenebilirliki şeffaflık hakkında önemli sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent days, the interest in the new technology blockchain is increasing. Blockchain technology (BCT) has attracted the attention of both academia and industry due to its open-source, decentralized, immutable, transparent, auditable features. Information and communication technology (ICT) is becoming increasingly important in supply chain management (SCM). BCT is used with Internet-of-Things (IoT), cloud computing, wireless sensor network systems that can increase supply chain management (SCM) efficiency. The logistics sector has gained even more importance around the world with its recognition in recent years. This study explains how blockchain technology is used in the supply chain and its benefits, why blockchain is preferred, and what are the challenges. We used a qualitative study method application in our study. We asked how the Maersk company uses blockchain technology and examined the advantages, disadvantages, and benefits of this technology. Then, we analyzed the information we obtained with the MAXQDA program. Finally, the logistics sector, supply chain management, traceability, transparency have been obtained significant results.