An investigation on possible contributions of the professional development course to the training of the prospective English language teachers
Mesleki gelişim dersinin İngilizce öğretmen adaylarının eğitimine olan olası katkılarının araştırılması
  1. Tez No: 713350
  2. Yazar: GÜLLÜ YANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Gelişim, Öğretmen Eğitimi, İngiliz Dili Öğretimi, Professional Development, Teacher Education, English Language Teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Son yıllarda İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişimleri, öğretim sürecini daha etkin kılmak ve öğretmenlerin ilgi, yaratıcılık ve heyecanlarını kariyerlerinde devam ettirmeleri için üst düzeyde önem kazanmıştır. İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişimine katkıda bulunmak için bazı Sürekli Mesleki Gelişim (CPD) faaliyetleri uygulanmaktadır. Bu kadar önemli bir yere sahip olmasına rağmen, CPD faaliyetlerine İngilizce öğretmenliği eğitim programlarının müfredatında fazla yer verilmemektedir. Ayrıca, hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin CPD algılarını, tutumlarını ve aktivitelerini ortaya çıkarmak için çok sayıda araştırma yapılırken, İngilizce öğretmen adaylarının CPD' ye ilişkin algıları üzerine yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu nedenle, bu araştırma öncelikle Türkiye'de Çukurova Üniversitesi'nin İngilizce Öğretmenliği bölümünde verilen nadir PD (Mesleki Gelişim) dersinin öğretmen adaylarının eğitimine olası katkılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Karma bir araştırma desni kullanılarak, derse kaydolan İngilizce öğretmen adaylarından dersten önce ve sonra hem Likert hem de açık uçlu maddelerden oluşan bir anket doldurmaları istenirken nitel veri olarak ders sırasında doldurulan yansıtma kağıtlarının yanı sıra dersten önce ve sonra yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verileri incelemek için SPSS 25.0 ve tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, PD dersinin İngilizce Öğretmenliği mesleğinin daha iyi anlaşılması, mesleki gelişim kavramı ve PD etkinlikleri konusunda farkındalık yarattığını, ayrıca geleceğin öğretmenlerini yansıtıcı öğretim yoluyla yaşam boyu öğrenenler olmaya teşvik ettiğini ve İngilizce öğretmen adaylarının duygularını gelecekteki kariyerleri için hazır, kendine güvenen, bilinçli, rahat ve kendini adamış olarak olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, İngilizce öğretimindeki mesleki gelişime ve öğretmen eğitimi programlarına yönelik gelecekteki araştırmalar için önemli çıkarımlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the professional development of English language teachers has gained importance at a high level to make the teaching process more effective and make teachers continue their interests, creativity and enthusiasm in their teaching careers. Some of the Continuous Professional Development (CPD) activities have been applied to contribute to the professional development of English language teachers. Although having such an essential place, CPD is not given much space in the curriculum of English Language Teaching (ELT) education programs. Besides, studies on perceptions of pre-service English language teachers on PD are quite limited while much research has been carried out to find out the PD perceptions, attitudes and activities of in-service English language teachers. Therefore, this research primarily aims to examine the possible contributions of a rare PD (Professional Development) course given in the ELT department of a Çukurova University in Turkey on the prospective teachers' education. Utilizing a mixed research approach, prospective ELT students who enrolled on the course were asked to fill out a questionnaire including both Likert-scale and open-ended items before and after the course while pre and post semi-structured interviews were conducted besides reflection papers which were filled out during the course as qualitative data. To examine the data obtained, SPSS 25.0 and thematic analysis were used. The findings unveiled that PD course raised awareness on a better understanding of ELT profession, professional development concept and PD activities, also encouraged future teachers on being lifelong learners through reflective teaching and affected prospective EFL teachers' feelings positively as prepared, confident, conscious, comfortable and committed for their future teaching careers. This study has important implications for future research into professional development in English language teaching and teacher education programs.