Hamel büküm tekniği ile üretilmiş katlı ipliklerde büküm değişiminin iplik ve kumaş performansı üzerindeki etkisi
The effect of twist change on yarn and fabric performance in ply yarns produced by Hamel twisting technique
  1. Tez No: 713566
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BABAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompakt İplik, Katlı İplik, Katlama-Büküm, Hamel Büküm, İplik Özellikleri, Kumaş Performansları, Compact Yarn, Ply Yarn, Folding and Twist, Hamel Twist, Yarn Properties, Fabric Performances
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İplik işletmeleri açısından önemli maliyet kalemlerinden biri olan tek katlı ipliklerin büküm değerleri, Hamel katlama-büküm sisteminde aralarında 100'er büküm fark bulunacak şekilde beş farklı çift katlı iplik numunesi haline getirilmiştir. Tek katlı ipliklerin, çift katlı ipliklerin ve bu ipliklerin boyanması sonrası kalite değerleri araştırılmıştır. Bükümleri farklı olan boyalı çift katlı ipliklerden gömleklik kumaş elde edilmiş olup, bu kumaşlara fiziksel ve performans testleri de uygulanmıştır. Hamel büküm sisteminde beş farklı büküm değerinde üretilmiş olan Ne 70/2 iplik numunelerinin Uster, CV, ince yer, kalın yer, neps, mukavemet ve tüylülük değerleri tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda büküm işlemi incelenen iplik kalite parametrelerinde tüm numune grupları üzerinde iyileştirme gösterirken, büküm miktarının kalite parametreleri üzerinde anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. Üretilen gömleklik kumaşlara uygulanan fiziksel ve performans testlerine büküm farklılığının etkisinin araştırıldığı bu çalışmada, büküm miktarının yine tüm numune kumaş grupları üzerinde anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Twist values of single-ply yarns, which are one of the important cost items for spinning mills, were converted into five different double-ply yarn samples in the hamel doubling-twisting system, with a difference of 100 twists between them. The quality values of single-ply yarns, double-ply yarns and after dyeing of these yarns were investigated. Shirting fabric was obtained from dyed double-ply yarns with different twists, and physical and performance tests of these fabrics were also investigated. Uster, CV, thin place, thick place, neps, strength and hairiness values of Ne 70/2 yarn samples produced in Hamel twisting system with five different twist values were determined. As a result of the study, while the twisting process showed improvement on all sample groups in the yarn quality parameters examined, it was seen that the amount of twist had a significant effect on the quality parameters. In this study, in which the twist difference was investigated according to physical and performance tests on shirting fabrics made in the study, it was seen that the amount of twist had a significant effect on all sample fabric groups.