Peyzaj koridorlarının ekoturizm planlaması kapsamında değerlendirilmesi: Belemedik tabiat parkı – Kapıkaya kanyonu örneği
Evaluation of landscape corridors within the scope of ecoturism planning: The case of Belemedik nature park- Kapikaya canyon
- Tez No: 713565
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ALPHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm Potansiyeli, uygunluk analizi, entropi, peyzaj koridorları, Ecotourism Potential, suitability analysis, entropy, landscape corridors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde peyzajların yapısı ve işlevinin yoğun bir şekilde değiştiği; peyzaj bağlantılarında sorun yaşandığı ve bununla birlikte birçok çevre sorununun ortaya çıktığı görülmektedir. Araştırma alanı; Çakıt deresinin havza sınırlarına göre belirlenmiş olup, turizm potansiyelinin yüksek olduğu Belemedik Tabiat Parkı ve Kapıkaya Kanyonu'nu kapsamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı; ekolojik açıdan, sosyo kültürel açıdan ve ekoturizm potansiyeli açısından değerlendirmelerle birlikte, çalışma alanındaki peyzaj koridorlarının varlığı dikkate alınarak bir planlama yapılmasıdır. Tez çalışması; alanın doğal yapısı, mevcut alan kullanımı ve sosyo-ekonomik özelliklerin saptanması, elde edilen verilerin sentezi ile ekoturizm potansiyelinin ortaya konulması aşamalarını içermektedir. Sayısallaştırılan veriler, alana ait bilgiler, bu alanla ilgili yapılan daha önceki çalışmalar değerlendirilerek bir 'uygunluk analizi' yapılmıştır. Uygunluk analizine ek olarak 'entropi yöntemi' ile de bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak, ekoturizm potansiyelinin değerlendirilmesi sonucu araştırma alanının 25.872 ha büyüklüğündeki kısmı 'en uygun', 39.473 ha büyüklüğündeki kısmı 'uygun', 10.395 ha büyüklüğündeki kısmı 'az uygun' ve 53,26 ha büyüklüğündeki kısmı ise 'uygun değil' olarak belirlenmiştir. Belemedik Tabiat Parkı ve Kapıkaya Kanyonu'nun estetik değerlendirmesi sonucunda ise en yüksek entropi değerinin 6,83 olduğu en düşük entropi değerinin ise 1,90 olduğu tespit edilmiştir. Rekreasyon ve estetik değerin yüksek olmasının ekoturizm gelişimi için önemli bir sonuç olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The structure and function of landscapes have changed intensively; It is seen that there are problems in landscape connections and there are many environmental problems. Research area; It has been determined according to the basin boundaries of Çakıt Stream and includes Belemedik Nature Park and Kapıkaya Canyon, where tourism potential is high. The aim of this thesis study; Ecological, socio-cultural and ecotourism potential evaluations, together with the existence of landscape corridors in the study area is to make a planning. Thesis; It includes the stages of determining the natural structure of the area, current land use and socio-economic characteristics, synthesis of the obtained data and revealing the ecotourism potential. A 'relevance analysis' was conducted by evaluating the digitized data, information on the field, and previous studies on this field. In addition to the suitability analysis, an evaluation was made with the 'entropy method'. As a result, in evaluating the ecotourism potential,“most suitable”,“suitable”,“less suitable”and“not suitable”categories were detected as large as 25,872.15, 39,473.46, 10,394.86, and 53.26 hectares, respectively. As a result of the aesthetic evaluation was done of Belemedik Nature Park and Kapıkaya Canyon with entropy metric. This analysis showed that the highest entropy value was 6,83 and the lowest entropy value was 1,90. The high level of recreation and aesthetics was highlighted as an important asset for ecotourism.