Düzenli spor yapan üniversite öğrencilerinde beslenme durumu ve beden algısı ilişkisi
Relationship between nutritional status and body image perception among university students who attending regularly sporting activities
- Tez No: 713582
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, beden algısı, beslenme durumu, Physical activity, body sensation, nutritional status
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Beden algısı, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları arasındaki ilişki dikkate alınarak hazırlanan bu çalışmada; 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul Okan Üniversitesi'nde lisans eğitimi gören ve düzenli spor yapan üniversite öğrencilerinin beslenme durumları ve alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve bedenlerine yönelik algılarının değerlendirilmesi ve bu değişkenler bir ilişki olup olmadığının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda 150 kişilik katılımcı grubuna tanımlayıcı bilgiler, genel sağlık bilgileri, fiziksel aktivite bilgileri, beslenme alışkanlık bilgileri, besin tüketim sıklık formu ve beden imajı ölçeğinden oluşan anket formu uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen kişilerin %47'si erkeklerden oluşmaktadır. Grubun yaş ortalaması 31,6±8,9 yıl ve BKİ ortalaması 37,3±15,6 kg/m2'dır. Araştırma örneklemini oluşturan tüm katılımcıların egzersiz ile uğraştığı belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre katılımcıların kişisel özelliklerinden cinsiyet, BKİ, doktor tarafından tanısı koyulmuş hastalığa sahip olma durumuna göre beden imajından duyulan memnuniyetleri değişmektedir. Sağlıkla ilişkili bilgilerde ise genel sağlık algısı ve doktor tarafından reçete edilmiş ilaç kullanma durumu beden imajından duyulan memnuniyet üzerinde anlamlı farklılık yaratmaktadır. Fiziksel aktiviteye ilişkin maddelerden düzenli fiziksel aktivite yapma, egzersiz yapma süresi, egzersiz yapılmayan günlerde suçlu ve mutsuz hissetme, egzersiz yapılmayan günlerde yenilen yemek miktarı beden imajından duyulan memnuniyeti değiştirmektedir. Beslenme alışkanlıklarına ilişkin verilerden günlük tüketilen ana ve ara öğün sayısı, spor öncesi besin tüketimi, fiziksel durum algısı, diyet geçmişi, diyet türü ve zayıflama amacıyla diyet harici yöntem tercihi beslenme destek ürünü kullanma durumuna göre beden imajından duyulan memnuniyet de farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was prepared by considering the relationship between body perception, nutrition and physical activity habits; it was aimed to evaluate the nutritional status and habits, physical activity levels and perceptions of the university students studying at Istanbul Okan University in the 2018-2019 academic year and doing regular sports and to reveal the relationship between these variables.. In this direction, a questionnaire consisting of descriptive information, general health information, physical activity information, nutrition habits information, food consumption frequency form and body image scale was applied to 150 participants group. 47%of the people included in the study are men. The mean age of the group was 31.6 ± 8.9 and the mean BMI was 37.3 ± 159.6. It has been determined that all participants in the study sample are engaged in fitness. According to the findings obtained from the research, the satisfaction of the body image varies according to the personal characteristics of the participants, the sex, the BMI, the presence of the disease diagnosed by the doctor. In health-related information, the general health perception and the use of medication prescribed by the doctor make a meaningful difference on the satisfaction of the body image. Regular physical activity from physical activity items, duration of fitness, feeling guilty and unhappy on days without exercise, and the amount of food eaten during non-exercise days change the satisfaction of body image. Satisfaction with body image differs According to the number of main and snack foods consumed daily, the number of snacks consumed per day, pre-sport nutrition consumption, physical condition perception, diet history, diet type and diet preference product preference for weight loss.