2016-2021 yılları arasında Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk yoğun bakım ünitesi'nde toplum kaynaklı ve nozokomiyal kültür üremesi saptanan olguların geriye dönük olarak incelenmesi
Investigation of community acquired infections and nosocomial infections in Prof. Dr. Cemil Taşçioğlu City Hospital pediatric intensive care unit between 2016-2021
- Tez No: 713698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım, hastane enfeksiyonu, toplum kaynaklı enfeksiyon, antibiyotik direnci, Pediatric intensive care unit, nosocomial infection, community-acquired infection, antibiotic resistance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Hastane enfeksiyonları tüm dünyada mortalite ve morbiditeye neden olan ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada çocuk yoğun bakım ünitesinde hastane enfeksiyonu ve toplum kaynaklı enfeksiyon saptanan olguların demografik ve klinik özellikleri, enfeksiyon tipleri, laboratuvar bulguları, risk faktörleri, etken mikroorganizmalar, antibiyotik direnci, mortalite açısından incelenmesi ve bununla beraber etkin enfeksiyon kontrol önlemleri uygulanması, ünitemizin antibiyotik politikasının düzenlenmesi, hasta bakım kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 1 ay- 18 yaş arası, 01.12.2016- 31.12.2021 tarihleri arasında ÇYBÜ'ne yatırılan, hastane enfeksiyonu veya toplum kaynaklı enfeksiyon tanısı alan hastaların retrospektif incelenmesi ile yapıldı. Hastaların cinsiyet, yaş, yatış yılı, altta yatan hastalıkları, mevcut risk faktörleri, yatış nedeni, yatış yeri, hangi kültürde üreme saptandığı, etken mikroorganizmalar, saptanan etkenlerin antibiyotik dirençleri, laboratuvar bulguları, hastanede yatış süresi, mortalite durumu araştırıldı ve tüm veriler uygun istatistiksel yöntemle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda hastane enfeksiyonu oranı %5,2 olarak bulundu. En sık hastane enfeksiyonu tipleri sırasıyla katater ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonu, katater ilişkili üriner sistem enfeksiyonu ve ventilatör ilişkili pnömoni olarak görüldü. Hastane enfeksiyonu tanısı alan hasta grubunda en sık görülen altta yatan hastalık nörolojik hastalıklardı. Özellikle gram negatif mikroorganizmaların hastane enfeksiyonlarında ön planda saptandığı görüldü. En sık saptanan etkenler P. Aeruginosa, Klebsiella spp., E.coli'ydi. Karbapenem direnci, GSBL pozitifliği, kolistin direnci gibi önemli direnç mekanizmaları yüksek bulundu. Hastane enfeksiyonlarında yatış süresi ve mortalitenin yüksek olduğu izlendi. Sonuç: Hastane enfeksiyonlarında etkin antibiyoterapinin düzenlenebilmesi için belirli aralıklarla etken dağılımlarını ve antibiyotik direnç oranlarını belirlenmesinin akılcı antibiyotik kullanımı politikalarının oluşturulmasına yardımcı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Nosocomial infections are an important problem that causes mortality and morbidity all over the world. In this study, demographic and clinical characteristics, infection types, laboratory findings, risk factors, causative microorganisms, antibiotic resistance, and mortality status of patients with nosocomial and community-acquired infections in the pediatric intensive care unit were examined. It was aimed to implement effective infection control measures, to regulate the antibiotic policy of our unit, and to contribute to the improvement of patient care quality. Material and method: This study was conducted by retrospectively examining patients aged 1 month to 18 years, who were hospitalized in the PICU between 01.12.2016 and 31.12.2021 and diagnosed with nosocomial infection or community-acquired infection. The sex, age, year of hospitalization, underlying diseases, existing risk factors, reason for hospitalization, in which culture growth was detected, causative microorganisms, antibiotic resistance of the detected microorganisms, laboratory findings, length of hospitalization, mortality status were investigated and all data were evaluated with the appropriate statistical method. Results: In our study, the rate of nosocomial infections was found to be 5.2%. The most common types of nosocomial infections were catheter-related bloodstream infection, catheter-related urinary tract infection, and ventilator-associated pneumonia. The most common underlying disease in the patient group diagnosed with nosocomial infections was neurological diseases. It was observed that gram-negative microorganisms were especially prevalent in hospital infections. The most common microorganisms were P. Aeruginosa, Klebsiella spp., E. Coli. Important resistance mechanisms such as carbapenem resistance, ESBL positivity, colistin resistance were found to be high. It was observed that the length of stay and mortality in nosocomial infections were high. Conclusion: We expect that determining antibiotic resistance rates at regular intervals in order to organize effective antibiotic therapy in nosocomial infections will help to establish rational use of antibiotics.