Sporcu ve antrenörlerin spor tesislerini kullanımının incelenmesi (Kilis ili örneği)
Investigation of the use of sports facilities by athletes andtrainers (sample of Kilis province)
- Tez No: 713727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Sporcu, Spor, Tesis, Trainer, Athlete, Sports, Facility
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı Kilis ilinde ikamet eden sporcu ve antrenörlerin spor tesislerini kullanmalarındaki beklentilerinin incelenmesidir. Çalışmaya değişik yaş gruplarında 32 antrenör ve 238 sporcu olmak üzere toplam 270 kişi katılmıştır. Çalışmada sporcu ve antrenörlere Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Kilis Belediyesi, Kilis Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü, Kamu Kuruluşları ve Özel Sektör Spor tesislerinin kullanımı konusunda istek ve beklentilerinin incelenmesine yönelik anket yöntemi uygulandı. Antrenman öncesi ve sonrasında alınan ön test ve son test değerleri SPSS programda analiz edilerek değerlendirildi. Çalışma sonunda elde edilen değerlendirme sonucunda spor tesislerinin fiziki açıdan çok fazla yeterli olmadığı ancak ulaşım ve tesislerde sporculara ayrılan zaman yönünden yeterli düzeyde olduğu saptandı. Ayrıca spor tesislerindeki personeli sorunlara çözüm arayan bir yapıya sahip olduğu ancak iletişim becerilerinde çok iyi olmadıkları gözlemlendi. Spor tesislerinde sağlık ve masör gibi personellerin sayıca yeterli olamadığı ve sosyal alanlarında yetersiz olduğu saptandı. Sonuç olarak şartlara uygun ve modern bir tesisleşmenin sporun gelişmesinde çok önemli bir faktör olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yapılacak olan tesislerinin sporcu ve antrenörlerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında üst düzeyde olması ve özellikle engelli sporcularında göz ardı edilmeden inşa edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the expectations of athletes and coaches residing in Kilis in using sports facilities. A total of 270 people, including 32 coaches and 238 athletes in different age groups, participated in the study. In the study, a questionnaire method was applied to the athletes and coaches to examine their wishes and expectations about the use of Kilis 7 Aralik University, Kilis Municipality, Kilis Youth Services Sports Provincial Directorate, Public Institutions and Private Sector Sports facilities. The pre-test and post- test values taken before and after the training were analyzed and evaluated in the SPSS program. As a result of the evaluation obtained at the end of the study, it was determined that the sports facilities were not very adequate physically, but the time allocated to the athletes in the transportation and facilities was sufficient. In addition, it was observed that the personnel in the sports facilities have a structure that seeks solutions to problems, but they are not very good in communication skills. It was determined that personnel such as health and masseurs in sports facilities were not sufficient in number and insufficient in their social areas. As a result, we can say that a modern and suitable facility is a very important factor in the development of sports. In addition, we think that the facilities to be built should be at a high level in terms of meeting the needs of the athletes and coaches and should be built without neglecting the disabled athletes.