Malign sebeplere bağlı oluşan opere edilemeyen biliyer tıkanıklıkların semptomatik tedavisinde metalik stentleme öncesi perkütan transhepatik endobiliyer mikrodalga ve radyofrekans ablasyon uygulamasının stent açıklığına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of percutaneous transhepatic endobiliary microwave and radiofrequency ablation on the stent patency before metallic stenting in the symptomatic treatment of inoperable biliary obstructions DUE to malignant causes
- Tez No: 714017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: mikrodalga ablasyon, radyofrekans ablasyon, biliyer metalik stent, malign biliyer obstruksiyon, stent patensi, microwave ablation, radiofrequency ablation, biliary metallic stent, malignant biliary obstruction, stent patency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Perkütan endobiliyer ablasyon (radyofrekans ve mikrodalga ablasyon) tedavileri genellikle malign biliyer darlıklarda metalik stentleme öncesi uygulanan ve stent açık kalma süresini arttırmayı amaçlayan işlemlerdir. Çalışmamızın amacı perkütan endobiliyer ablasyon tedavilerinin uygulanabilirliği ve güvenilirliği ile stent patensi ve hasta sağkalımı üzerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda; Eylül 2014 ile Aralık 2020 tarihleri arasında rezeke edilemeyen tümörü olan, malign biliyer obstrüksiyon gelişen ve palyatif tedavi planlanan 122 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bu hastalardan 13'üne mikrodalga ablasyon sonrası, 8'ine radyofrekans ablasyon sonrası ve 101 hastaya ablasyon yapılmadan metalik stentleme yapıldığı tespit edildi. Stent tıkanıklığı gelişen 4 hastaya ise stent içi mikrodalga ablasyon uygulandığı bulundu. İşlem sonrası hastaların elektronik kayıtlarından klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguları değerlendirilerek bilirubin değerleri, stent açık kalma süreleri, hasta sağkalımı, skopi altındaki işlem süresi ve işleme bağlı komplikasyonlar gibi bulgular çalışma cetveline kaydedildi. Ablasyon yapılan ve yapılmayan hasta gruplarını karşılaştırdığımızda her iki grup arasında stent açıklığı ya da hasta sağkalımı arasında anlamlı fark bulunamadı. Direkt bilirubin değerlerindeki düşme oranları da her iki grup arasında benzerdi. Komplikasyon oranlarını kıyasladığımızda ise ablasyon yapılan hasta grubunda komplikasyon oranı daha yüksekti. Elde ettiğimiz bulgularla metalik stentleme öncesi perkütan endobiliyer ablasyon tedavilerini sadece seçilmiş vakalara öneriyoruz. Perkütan endobiliyer ablasyon tedavi yöntemlerinin hasta genel sağkalımı ve stent açık kalma süresi üzerindeki etkilerini daha net anlayabilmek için homojen özelliklere sahip daha fazla sayıda hasta içeren randomize kontrollü prospektif klinik çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Percutaneous endobiliary ablation (radiofrequency and microwave ablation) treatments are generally applied before metallic stenting in malignant biliary strictures and aim to increase the stent patency time. The aim of our study is to evaluate the feasibility and safety of percutaneous endobiliary ablation treatments, and their effect on stent patency time and patient survival. In our study; between September 2014 and December 2020, 122 patients who developed malignant biliary obstruction due to an unresectable tumor and were scheduled for palliative treatment were retrospectively evaluated. Metallic stenting was performed in 13 of these patients after microwave ablation, 8 after radiofrequency ablation, and in 101 patients without ablation. In 4 patients who developed stent occlusion, it was found that in-stent microwave ablation was applied. After the procedure, from the electronic records of the patients; clinical, laboratory and radiological findings, bilirubin values, stent open times, patient survival, duration of the procedure under fluoroscopy and procedure-related complications were recorded in the study chart. When we compared the patient groups with and without ablation, no significant difference was found between the two groups in terms of stent patency or patient survival. The reduction rates in direct bilirubin values were also similar between the two groups. When we compared the complication rates, the complication rate was higher in the patient group who underwent ablation. With our findings, we recommend percutaneous endobiliary ablation treatments before metallic stenting only for selected cases. In order to better understand the effects of percutaneous endobiliary ablation treatment methods on patient overall survival and stent patency, randomized controlled prospective clinical studies with larger numbers of patients with homogeneous characteristics are required.