BİLSEM'de görev yapan müzik öğretmenlerinin üstün yetenekli çocukların çalgı eğitimine yönelik görüşleri
Opinions of music teachers working at BILSEM on instrument education of gifted children
  1. Tez No: 714159
  2. Yazar: ÇİĞDEM KARAGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: BİLSEM, üstün yetenekli, çalgı eğitimi, müzik eğitimi, BİLSEM, gifted children, instrument education, music education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı BİLSEM'de görev yapan müzik öğretmenlerinin, üstün yetenekli çocukların çalgı eğitimine yönelik görüşleri ve önerilerini alarak mevcut durumu tespit etme ve muhtemel sorunların çözümüne yönelik öneriler sunma amaçlanmıştır. Bu amaçtan yola çıkarak Türkiye genelinde BİLSEM'de çalgı dersleri veren, ulaşılabilen on müzik öğretmeniyle, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler nitel olarak analiz edilip yorumlanmıştır. Sonuç olarak BİLSEM'de müzik dersleri kapsamında müfredatta resmi olarak yer almasa da çalgı derslerinin uygulandığı, katılımcıların müzik ders saatlerinin bir kısmını kendi inisiyatiflerine göre çalgı derslerine ayırdığı, bazı BİLSEM'lerde çalgı dersleri için şartların oldukça uygun olduğu fakat bazılarında çalgı dersliği, gerekli çalgılar ve çalgı öğretmeni sayılarında yetersizlikler olduğu, çalgı derslerine yönelik müfredatın olmamasının öğretmenlere öğrenci bazında eğitimin kişiselleştirilmesi adına esneklik ve avantajlar sağladığı fakat uygulamada zaten yer alan çalgı derslerinin resmi olarak da kabul edilip uzmanlar tarafından esnetilebilir bir müfredat hazırlanmasının eğitimde birliği sağlayabileceği ve verimliliği arttırabileceği görülmüştür. Bu sonuçlardan yola çıkarak üstün yetenekli öğrencilere çalgı eğitimi veren öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim verilmesi, müzik öğretmenliği programlarında bu konuda derslerin yer alması, BİLSEM öğretmenleri seçilirken ve atamaları yapılırken çalgı durumlarının da göz önünde bulundurulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the current situation and offer suggestions for possible problems by taking the opinions and recommendations of the music teachers working in BİLSEM, which is affiliated with the Ministry of National Education, about the instrument education of gifted children. Using a semi-structured interview form, based on this purpose, interviews were conducted with ten accessible music teachers who gave instrument lessons in BİLSEM throughout Turkey. The obtained data were analyzed and interpreted qualitatively. As a result, although it is not officially included in the curriculum within the scope of music lessons, in BİLSEM, instrument lessons are applied, the participants allocate some of their music lesson hours to instrument lessons according to their own initiative, and in some BİLSEMs, the conditions for instrument lessons are pretty suitable. Still, in some of them, instrument classrooms, necessary instruments. It has been seen that there are inadequacies in the number of instrument teachers. The absence of a curriculum for instrument lessons provides flexibility and advantages to teachers in personalizing education based on students. Still, it has been seen that the preparation of a curriculum that experts can stretch can ensure unity in education and increase productivity. Based on these results, it has been suggested that in-service training should be given to teachers who provide instrument training to gifted students, that courses on this subject should take place in music education faculties, and that the instrument status should be taken into account when selecting and appointing BİLSEM teachers.