Bağımsızlık sonrası Azerbaycan ekonomisinin gelişimi ve uluslararası ticarete entegrasyonu: Türkiye ilişkileri
The development of the economy of Azerbaijan after independence and international trade integration: Turkey relations
  1. Tez No: 714233
  2. Yazar: MEHPARA MALİKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E.RECEP ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol sektörü, Petrol dışı sektör, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Türkiye ilişkileri, Oil industry, Non-oil industry, Gross domestic product, Turkey relations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma İktisadı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Azerbaycan'ın bağımsızlık yıllarının başarısı, Cumhuriyetimizin bağımsız bir politika izlemesi, herhangi bir devlet veya uluslararası kuruluştan bağımsız olarak ulusal çıkarları gözetmesidir. Azerbaycan ekonomisinin iktisadi ve sosyal tabanı, 1996 yılından itibaren sürdürülebilir kalkınma ve yüksek büyüme oranları ile genişlemektedir. Ülkemizde petrol ve petrol dışı sektörlerin büyümesi, ekonominin gayri safi yurtiçi hasılasının, bütçesinin ve döviz rezervlerinin yıldan yıla istikrarlı büyümesini göstermektedir. Bu dönemde girişimciliğin gelişimi, enerji güvenliği, yeni altyapı da gelişmiştir. Son dönemlerde Türkiye'nin dış politikasında ciddi değişiklikler yapılmış ve Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde niteliksel olarak yeni bir aşama başlamıştır. Bugün Türkiye, Azerbaycan'ın en güvenilir siyasi müttefiki ve eşit ekonomik ortağıdır. Azerbaycan-Türkiye ilişkileri sadece iki kardeş halkın çıkarlarına hizmet etmekle kalmıyor, aynı zamanda dünyada ve bölgede barış ve huzurun tesis edilmesine de katkıda bulunuyor.
Özet (Çeviri)
The success of the years of independence of Azerbaijan is that our Republic follows an independent policy, looks after national interests independently of any state or international organization. The economic and social base of the Azerbaijani economy has been expanding since 1996 with sustainable development and high growth rates. The growth of the oil and non-oil sectors in our country indicates the steady growth of the economy's gross domestic product, budget and foreign exchange reserves from year to year. In this period, the development of entrepreneurship, energy security, and new infrastructure also developed. Recently, serious changes have been made in Turkey's foreign policy and a qualitatively new phase has begun in Azerbaijan-Turkey relations. Today, Turkey is Azerbaijan's most reliable political ally and equal economic partner. Azerbaijan-Turkey relations not only serve the interests of the two brotherly peoples, but also contribute to the establishment of peace and tranquility in the world and in the region.