Prematüre bebeklere uygulanan masaj ve beyaz gürültü uygulamasının uyku üzerine etkisi
The effect of massage and white noise application applied to premature babies on SLEEP
  1. Tez No: 714296
  2. Yazar: MEHMET EMİN DÜKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRİYE HİLAL YAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm bebek, uyku, masaj, beyaz gürültü, Preterm baby, sleep, massage, white noise
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırma prematüre bebeklere uygulanan masaj ve beyaz gürültünün uyku üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma üç gruplu, randomize kontrollü deneysel tasarımda yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Haliliye Ek Binasını Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine yatan 28-37 gestasyonel haftada olan prematüre bebekler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Masaj grubunda (40), beyaz gürültü grubunda (40) ve kontrol grubunda (40) olmak üzere 120 prematüre bebek oluşturmuştur. Araştırma Mart-Ekim 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında yenidoğan ve ebeveyn izlem formu, actigrafi saati, beyaz gürültü, mp 3 Çalar, ses desibel ölçüm cihazı kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Masaj grubunda yer alan prematüre bebeklerin uyku süreleri ile uyku verimliliği uygulama öncesine göre artarken, uyanma sayısı ile WASO değerlerinde azalma görülmüştür. Beyaz gürültü uygulanan grup da uyku süresi uygulama öncesine göre yaklaşık iki saat artarken, uyku verimliliğinde artış olmuştur. Uyanma sayısı ile WASO değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olmuştur. Sonuç: Üç gruplu tasarlanan deneysel araştırmada; prematüre bebeklerde masaj ve beyaz gürültü uygulamasının uyku süresi ile uyku verimliliğini artırmada önemli bir non farmokolojik yöntem olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effects of massage and white noise applied to premature babies on sleep. Material and Method: The study was conducted in a randomized controlled experimental design with three groups. The population of the study consists of premature babies at 28-37 gestational weeks who were hospitalized in the Newborn Intensive Care Unit of Şanlıurfa Mehmet Akif Inan Training and Research Hospital Haliliye Annex Building. The sample of the study was 120 premature babies in Massage group (40), white noise group (40) and control group (40). The research was conducted between March-October 2021. In data collection, newborn and parent follow-up form, actigraphy clock, white noise, mp 3 player, sound decibel measuring device were used. Results: While the sleep duration and sleep efficiency of the premature babies in the massage group increased compared to before the application, the number of awakenings and WASO values decreased. While the sleep duration increased by about two hours in the white noise group compared to the pre-treatment group, there was an increase in sleep efficiency. There was a statistically significant decrease in the number of awakenings and WASO values. Conclusion: The experimental study, designed with three groups, found that massage and white noise in premature infants is an important non-pharmacological method for improving sleep efficiency with sleep time.