Canlı donör böbrek nakli yapılan hastalarda sıcak iskemi ve soğuk iskemi sürelerinde etkili faktörler ve iskemi süresinin greft fonksiyonu üzerine etkisi
Factors affecting the duration of warm ischemia and cold ischemia and the effect of ischemia duration on graft function in living donor kidney transplant patients
- Tez No: 714310
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Diyaliz, Kronik Böbrek Hastalığı, Renal Transplantasyon, Sıcak İskemi, Soğuk İskemi, Chronic Kidney Disease, Cold Ischemia, Dialysis, Renal Transplantation, Warm Ischemia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmamızda canlı donör nefrektomi uygulanan alıcılarda sıcak ve soğuk iskemi sürelerine etki eden faktörleri ortaya koyabilmek ve postoperatif dönemde greft fonksiyonu üzerine etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma, Nisan 2019 ile Temmuz 2021 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi'nde böbrek yetmezliği nedeniyle canlı donör böbrek nakli ameliyatı yapılan 69 adet alıcı ile retrospektif olarak tasarlandı. Hastane veri tabanı ve kontrol muayenelerinde elde edilen bilgiler kullanıldı. Alıcı, verici bilgileri ve operasyon verileri kaydedilerek istatiksel analiz yapıldı. BULGULAR: Alıcıların demografik ve klinik verileri Türkiye ortalaması ile benzerdi. Arter sayısındaki artışın sıcak iskemi süresinde artışa neden olduğu gözlendi. Diğer bağımsız değişkenlerin sıcak iskemi açısından anlamlı fark yaratmadığı izlendi. Erkek cinsiyetin, arter sayısının, böbreğin sol tarafa takılmasının soğuk iskemi süresinde artışa neden olduğu gözlendi. Diğer bağımsız değişkenlerin soğuk iskemi açısından anlamlı fark yaratmadığı izlendi. Uzamış soğuk iskemi süresi olan hastalarda postoperatif 7. günde bakılan kreatinin düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlendi. SONUÇ: Sonuç olarak canlı donör böbrek nakli yapılan hastalarda peroperatif dönemde soğuk ve sıcak iskemi sürelerinin uygun sürede tutulması ve etki eden faktörlerin bilinmesi hastanın sağ kalımı ve greft fonksiyonu açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: In our study, it was aimed to reveal the factors affecting the cold and warm ischemia times in recipients who underwent living donor nephrectomy and to show the effect on graft function in the postoperative period. MATERIAL AND METHOD: The study was retrospectively designed with 69 recipients who underwent live donor kidney transplant surgery due to kidney failure at Sakarya University Training and Research Hospital Kidney Transplant Center between April 2019 and July 2021. SPSS analysis was performed by recording recipient, donor information and operation data. RESULTS: The demographic and clinical data of the recipients were similar to the Turkish average. It was observed that the increase in the number of arteries caused an increase in the warm ischemia time. It was observed that other independent variables did not make a significant difference in terms of warm ischemia. It was observed that male gender, number of arteries, and left kidney implantation caused an increase in cold ischemia time. It was observed that other independent variables did not make a significant difference in terms of cold ischemia. It was observed that creatinine levels measured on the 7th postoperative day were higher in patients with prolonged cold ischemia time. CONCLUSION: As a result, keeping the cold and warm ischemia times in the perioperative period in the appropriate time in living donor transplant patients and knowing the affecting factors are important in terms of patient survival and graft function.