Özel gereksinimli bireylerin eğitiminde uzaktan eğitim uygulamalarının özel eğitim öğretmenlerinin görüşlerine göre incelenmesi
Investigetion of distance learning applications in education of individuals with special needs according to the opinions of special education teachers
  1. Tez No: 714463
  2. Yazar: AYFER ERGEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, COVID-19, Uzaktan Eğitim, Öğretmen, Special Education, Distance Eduction, COVID-19, Teacher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma özel gereksinimli bireylerin eğitiminde, uzaktan eğitime yönelik özel eğitim öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden açıklayıcı durum çalışması yönteminin bütüncül tek durum araştırması temelinde desenlemiştir. Araştırmanın çalışma grubu Türkiye'nin farklı illerinden olmak üzere toplam 25 ilin merkez ilçelerinde özel eğitim uygulama okullarında görev yapan 84 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında görüşme tekniklerinden standartlaştırılmış açık uçlu görüşme yaklaşımı kullanılarak Google Form üzerinden Sabit Form Görüşme Anketi kullanılmıştır. Araştırma verileri COVID-19 sürecinde 2020 yılının aralık ayında toplanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Tezde içerik analizi sonucunda araştırma amaçları ve soruları dikkate alınarak özel eğitimde uzaktan öğretim uygulamalarına ilişkin dokuz tema belirlenmiştir: Bunlar: en kolay karşılanan ihtiyaçlar; zor karşılanan ihtiyaçlar; uzaktan eğitimin avantajları ve dezavantajları; uzaktan eğitim sürecinde yapılan uygulamalar; karşılaşılan güçlükler; uzaktan eğitimin verimliliğini artırma yolları; uzaktan eğitimde öğretmen ihtiyaçları; uzaktan eğitimde aileler ile ilgili öneriler ve Milli Eğitim Bakanlığından beklentilerdir. Tez bulgularına göre her bir tema alan yazın temelinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the opinions of special education teachers about distance education in the education of individuals with special needs. For this purpose, the study was designed on the basis of a holistic single case study of the descriptive case study method, one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of 84 teachers working in special education practice schools in the central districts of 25 provinces, from different provinces of Turkey. An interview form over Google Form was used in the collection of research data, using the standardized open-ended interview approach, one of the interview techniques. Research data were collected in December 2020 during the COVID- 19 process. The data collected within the scope of the research were analyzed by content analysis method. As a result of the content analysis in the thesis, considering the research objectives and questions, nine themes related to distance education applications in special education were determined: These are: the most easily met needs; hard-to-met needs; advantages and disadvantages of distance education; applications made in the distance education process; difficulties encountered; ways to increase the efficiency of distance education; teacher needs in distance education; recommendations for families in distance education and expectations from the Ministry of National Education. According to the thesis findings, each theme was discussed on the basis of the literature and suggestions were made.