Hamilelik döneminde dindarlık ve dinin prenatal bağlanmaya etkisi
Religiousness at the pregnancy and its effect on prenatal attachment
- Tez No: 714590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hamilelik, Prenatal Dönem, Bağlanma Kuramı, Dindarlık, Tanrı Tasavvuru, Pregnancy, Prenatal Period, Attachment Theory, Religiosity, Conception of God
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma hamilelik döneminde ve doğum sonrasında dindarlığın, anne ve bebeği üzerindeki etkisi hakkındadır. Bireyin, henüz anne karnındayken yaşadıkları ve ardından doğumla beraber çocukluk döneminde yaşamının şekillenmesinde dindarlığın önemli bir faktör olduğu düşünülmekte ve bunun ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Gerek prenatal süreçte gerekse de doğum sonrası dönemde annenin dindar bir kişiliğe sahip olmasının onun bu süreçte çocuğuyla olan bağlanma biçimini şekillendirdiği ve bebeğin Tanrı tasavvurunun oluşumunda etkisi olduğu öngörülmektedir. Bu araştırmada konuyla ilgili veriler değerlendirilerek onun üzerinden neticeye ulaşılmıştır. Bu bağlamda prenatal, bağlanma ile dindarlık kavramları ele alınarak birbirleri ile ilişkileri ortaya çıkarılmıştır. Buna göre bir kadının hamilelik sürecinde yaşadığı zorlukların üstesinden gelmesi noktasında dindarlığın önemli etkilerinin olduğu, bu süreçte dua, şükür, ümit besleme gibi olumlu ruh halini yansıtan güzel duygulara sahip olmada İslam'ın etkili olduğu anlaşılmıştır. Prenatal dönem ve doğum sonrasında ebeveynlerin dindar bir kişiliğe sahip olmalarının bağlanma ilişkisinin şekillenmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bebeğin gelişiminde ve ileriki yaşantısının şekillenmesinde çok önemli bir yere sahip olan güvenli bağlanma ile dindarlık arasında ilişkinin olduğu anlaşılmaktadır. Ebeveynlerin dindar bir kişiliğe sahip olmalarının bebeği bu süreçlerde doğrudan yahut dolaylı bir şekilde etkilediği, onun ileriki yaşamına tesir ettiği, çocuğun kişiliğinin şekillenmesi, sosyal ilişkileri, zekâsı ve benzeri geleceğiyle ilgili hayati öneme sahip özelliklerinin oluşmasında önemli bir faktör olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about the effect of religiosity on mother and baby during pregnancy and postpartum. It is thought that religiosity is an important factor in the shaping of an individual's life while they are still in the mother's womb and then in the childhood with birth, and it is aimed to reveal this. It is predicted that the mother's religious personality, both in the prenatal period and in the postpartum period, shapes her bonding style with her child in this process and has an impact on the formation of the baby's conception of God. In this study, the data related to the subject were evaluated and a conclusion was reached through it. In this context, the concepts of prenatal, attachment and religiosity were discussed and their relations with each other were revealed. Accordingly, it has been understood that religiosity has important effects on overcoming the difficulties experienced by a woman during pregnancy, and that Islam is effective in having good feelings reflecting positive moods such as prayer, gratitude and hope in this process. It has been revealed that the religious personality of the parents during the prenatal period and after the birth has a significant effect on the shaping of the attachment relationship. It is understood that there is a relationship between secure attachment and religiosity, which has a very important place in the development of the baby and in the shaping of his future life. It has been understood that the fact that the parents have a religious personality directly or indirectly affects the baby in these processes, affects his/her future life, is an important factor in the formation of the child's personality, social relations, intelligence and similar features that are vital for the future.