20 no'lu Amasya Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The Court Register number 20 of Amasya
- Tez No: 714790
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Amasya, Kadı, Mahkeme, Osmanlı Devleti, Sharia Registry, Amasya, Kadi, Court, Ottoman State
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışma, Amasya'ya ait olan ve Meşihat Arşivi'nde bulunan H. 1104-1105 M.1692-1694 tarihli 20 numaralı Şer'iyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesini içermektedir. Çalışmada, önce Osmanlı Devleti'nin kadılık kurumu, şer'iyye mahkemeleri ve Şer'iyye Sicilleri hakkında bilgi verildikten sonra, sicil içindeki belgeler özetlenip bunların konularına göre tasnifi ve genel değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca araştırmanın temel kaynağı olan Şer'iyye Sicilleri hakkında genel değerlendirme de yapılmıştır. Çalışmamıza konu olan şehzadeler diyarı Amasya şehrinin tarihi, coğrafi özelliği ve Osmanlı dönemindeki yeri ve dönemin padişahı hakkında da bilgiler ihtiva etmektedir. İncelediğimiz Amasya Şer'iyye Sicilinde alım-satım, ihtida, miras, vasî tayini hibe, sefer, vergi, vakıf görevlileri, kale görevlileri gibi birçok büyük ve küçük görevlilerin atamalarına dair belgelere ulaşmak mümkündür. Defterdeki bilgiler konularına göre sistematik bir şekilde tasnif edilerek, tablolar halinde gösterilmiştir. Bütün bu belgeler ve bilgiler ışığında, Amasya Sancağı'nın söz konusu mezkûr tarihlerdeki siyasi, iktisadi ve sosyal durumu hakkında bazı tespitlerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes the transcription and evaluation of the sharia record nomber 20 dated H. 1104-1105 M. 1692-1694 which belongs to Amasya and is in the Meşihat Archive. In the study, after giving information about the qadi institution, sharia courts and sharia registers of the Ottoman Empire, the documents in the register were summarized and their classification and general evaluation were made according to their subjects. In addition, a general evaluation was made about the Sharia Registers, which is the main source of the research. Our study is about the city of Amasya, the land of the princes; it contains information about its history, geographical feature, its place in the Ottoman period and the sultan of the period. In the Amasya Sharia Registry that we examined, it is possible to reach documents on the appointment of many big and small officials such as purchase and sale, conversion, inheritance, appointment of guardian, grent, expedition, tax, foundation officials, and castle officials. The information in the notebook has been systematically classified according to its subjects and shown in tables. In the light of all these documents and information, it has been tried to make some determinations about the political, economic and social situation of Amasya Sanjak in the aforementioned dates.