Seramik sanatında çanta formu ve kişisel uygulamalar
Bag forms and personal applications in ceramic art
  1. Tez No: 714789
  2. Yazar: ZARİFE KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE MELEK ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çanta, Çanta tarihi, Seramik çanta, Bag, Bag history, Ceramic bag
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İlk insanlar eşyalarını taşımak ve korumak için bir tasarıma ihtiyaç duymuşlardır. Bu ihtiyacı karşılamak için çevrelerinde bulunan malzemelerden yola çıkarak torba ve keseler yapmışlardır. Avcı ve toplayıcı ilk insanlar, malzemelerini, avladıkları hayvanları yaptıkları torba ve keselerde muhafaza etmişlerdir. Konusu geçen bu ürünleri, hayvan postu, pamuk gibi doğada var olan malzemeleri kullanarak oluşturmuş oldukları bilinmektedir. Günümüzde bu torba ve keseler genel olarak çanta ismi ile anılmaktadır. Çanta, avcı ve toplayıcı insanlardan tarımla uğraşan yerleşik insanlara kadar her kesimin kullandığı bir eşya olarak varlığını sürdürmektedir. Çanta, geçmişten günümüze kadar birçok farklı tasarıma bürünmüş, şekil ve kullanma amacına göre değişime uğramıştır. Bu değişim serüveni günümüze ulaşan çanta formlarından anlaşılmaktadır. Günümüzde çanta formunun sadece kullanım eşyası olmasının yanı sıra, sanat eserleri arasında sıklıkla yorumlandığı gözlemlenebilmektedir. Sanatsal açıdan çantanın yorumlanması sadece deri, kumaş, metal gibi malzemeler için geçerli olmayıp seramik malzeme için de geçerli olmaktadır. Bu tez çalışması seramik sanatında çanta formlarını konu almaktadır. Bu bağlamda çanta formunu kullanarak vazo, şişe, gazetelik gibi işlevsel seramik eserler ile işlevsel özelliği bulunmayan eserler ele alınmıştır. Seramik malzemeyi kullanarak çanta çalışan ulusal ve uluslararası sanatçıların eserlerinden yararlanılarak oluşturulan işlevsel ve işlevsel olmayan çanta formları tez içerisinde yer almaktadır. Sonuç olarak, geçmişten günümüze kadar varlığını devam ettiren çanta formunun seramik sanatçıları tarafından konu olarak ele alındığı ve seramik eser olarak farklı biçimlerde üretildiği görülmüştür. Araştırma sonunda ortaya çıkan bulgular doğrultusunda çanta formlu kişisel uygulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Early humans needed a design to carry and protect their belongings. In order to meet this need, they made sacks and pouches based on the materials around them. The first hunters and gatherers kept their materials in the sacks and pouches they made for the animals they hunted. It is known that these products were created by using materials that exist in nature such as animal hides and cotton. Today, these sacks and pouches are generally referred to as bags. The bag continues to exist as an item used by every segment, from hunters and gatherers to settled people engaged in agriculture. The bag has taken on many different designs from the past to the present, and has changed according to its shape and purpose of use. This adventure of change is understood from the bag forms that have survived to the present day. Today, it can be observed that the bag form is not only used as an item, but also frequently interpreted among works of art. The artistic interpretation of the bag is not only valid for materials such as leather, fabric, metal, but also for ceramic materials. This thesis study deals with bag forms in ceramic art. In this context, functional ceramic artifacts such as vases, bottles, newspaper holders and artifacts that do not have functional features were discussed using the bag form. Functional and non-functional bag forms created by using the works of national and international artists who work on bags using ceramic materials are included in the thesis. As a result, it has been seen that the bag form, which has survived from the past to the present, is handled as a subject by ceramic artists and produced in different forms as ceramic works. In line with the findings at the end of the research, personal applications in the form of bags were made.