Trigonosefali hastalarının klasik morfometrik yöntemlerle analizi
Analysis of trigonocephaly patient using classical morphometric methods
- Tez No: 714841
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KARABAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Trigonosefali, metopik sütür sinostoz, morfometrik ölçümler, interfrontal ve koronal açı, Trigonocephaly, metopic suture synostosis, morphometric measurements, interfrontal and coronal angle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Trigonosefali nedeniyle frontoorbital ilerletme ile bifrontal kraniotomi ve rekonstrüksiyonu ameliyatının BT görüntüleri üzerinden kraniumun 3 farklı açısında meydana getirdiği değişikliği araştırdık. Gereç ve Yöntem: Araştırma 2011-2020 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı'nda opere edilen trigonosefali hastalarına çekilmiş olan ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası bilgisayarlı tomografi görüntülerindeki frontal ve koronal açıların ölçümü ve karşılaştırılması ile ortaya konmuş retrospektif bir çalışmadır. Çalışmamızda kontrol grubu kullanılmamıştır. Bulgular: Hasta grubunda preop frontal ile postop erken frontal ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Postop erken frontal ölçümleri, preop frontal ölçümlerine göre daha yüksek bulunmuştur. Preop sağ koronal ile postop erken sağ koronal ve preop sol koronal ile postop erken sol koronal ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hem sağ hem de sol koronal preop ölçümlere göre postop erken ölçümler artmış olarak ölçülmüştür. Preop frontal ile postop geç frontal ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Postop geç frontal ölçümleri, preop frontal ölçümlerine göre daha yüksek bulunmuştur. Preop sağ koronal ile postop geç sağ koronal ve preop sol koronal ile postop geç sol koronal ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Postop geç frontal, sağ koronal, sol koronal ölçümler postop erken frontal, sağ koronal, sol koronal ölçümlere göre artmış olarak bulundu. Ancak istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak bu çalışmada metopik sinostoz hastalarının interfrontal açılarında preop döneme göre postop dönemde belirgin artma olduğu istatistiksel olarak da ortaya konmuştur. Koronal açı ölçüm sonuçları istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Trigonosefali hastalarına uygulanan bifrontal kraniotomi ve frontoorbital ilerletme ameliyatının asıl amacı koronal sütür açısını değiştirmek değildir. Bu ameliyatın amacı özellikle frontal kemikler arasındaki açıyı ve anterior fossa hacmini artırmaktır. Koronal sütür açılarının karşılaştırılmasının istatistiksel olarak anlamsız çıkması ameliyat tekniği de düşünüldüğü zaman ameliyatın yetersizliği anlamına gelmez. Kraniyosinositoz hastalarında uygulanan kafatası şekillendirme ameliyatları beynin morfolojik gelişimini düzeltmekte ve kognitif açıdan oluşabilecek bozuklukların önüne geçilmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Analysis of Trigonocephaly Patients Using Classical Morphometric Methods Objective: We investigated the changes caused by frontoorbital advancement and bifrontal craniotomy and reconstruction surgery in 3 different angles of the cranium on CT images due to trigonocephaly. Material and method: The study is a retrospective study demonstrated by the measurement and comparison of frontal and coronal angles in pre- and postoperative computed tomography images taken on trigonocephaly patients who were operated in the Department of Brain and Nerve Surgery of Selcuk University Faculty of Medicine between 2011-2020. The control group was not used in our study. Results: A statistically significant difference was found between preop frontal and postop early frontal measurements in the patient group. Postop early frontal measurements were higher than preoperative frontal measurements. There was no statistically significant difference between preop right coronal and postop early right coronal and preop left coronal and postop early left coronal measurements. A statistically significant difference was found between preop frontal and postop late frontal measurements. Postop late frontal measurements were higher than preoperative frontal measurements. There was no statistically significant difference between preop right coronal and postop late right coronal and preop left coronal and postop late left coronal measurements. Conclusion: In conclusion, in this study, it was statistically demonstrated that there was a significant increase in the interfrontal angles of metopic synostosis patients in the postoperative period compared to the preoperative period. Coronal angle measurement results were not statistically significant. The main purpose of bifrontal craniotomy and frontoorbital advancement surgery applied to trigonocephaly patients is not to change the angle of the coronal suture. The aim of this surgery is to increase the angle between the frontal bones and the volume of the anterior fossa. The statistically insignificant comparison of coronal suture angles does not mean that the operation is inadequate when the surgical technique is also considered. Skull shaping surgeries performed in patients with craniosynostosis improve the morphological development of the brain and allow the prevention of cognitive disorders.