Trigonosefali tanılı çocukların cerrahi tedavisi ve tedavi sonrası kozmetik/estetik sonuçların değerlendirilmesi
Surgical treatment of children with trigonocephaly and evaluation of cosmetic/aesthetic results after treatment
  1. Tez No: 903198
  2. Yazar: OSMAN EFE EFEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Metopik sinostoz, trigonosefali, açık rekonstrüksiyon cerrahisi, whitaker sınıflaması, Metopic synostosis, trigonocephaly, open reconstruction surgery, Whitaker classification
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kliniğimizde trigonosefali nedeniyle opere edilen hastaların demografik verilerini ve klinik sonuçlarını incelemek, trigonosefali cerrahi tedavisinin özelliklerini ve kozmetik sonuçlarını değerlendirmek ve literatürde bu konuda yapılmış çalışmalarla kıyaslamaktır. Gereç Ve Yöntem: 2010 ile 2020 yılları arasında opere edilen trigonosefali hastalarının klinik kayıtları ve uygulanan ameliyat teknikleri retrospektif olarak incelenmiştir. Operasyon öncesi ve operasyondan en az iki yıl sonra olmak üzere frontoorbital bölge fotoğraflanmıştır. Bu görüntüler yardımıyla iki deneyimli cerrah tarafından Whitaker Sınıflaması kullanılarak estetik sonuçlar değerlendirilmiştir. Her iki cerrahın sınıflamaları birbiri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda trigonosefali nedeniyle opere edilen 23 hastanın 15 'i erkek 8'i kızdı (1,87:1). Hastaların yaşı 4-30 ay arası olup tüm hastaların cerrahi uygulanan yaş ortalaması 8,13 aydı. Hastaların ortalama takip süresi 7,09 yıl olup, 3 hastanın (%13) ailesinde kraniyosinostoz öyküsü mevcuttu. 13 hastanın (%57) preoperatif BT'si mevcutken 10 hasta (%43) preoperatif BT'si olmadan opere edilmiştir. Hastaların 20'sine (%87) açık rekonstrüksiyon cerrahisi, 2 hastaya (%9) Endokopi yardımlı sütürektomi ve 1 hastaya (%4) ise metopik sütür düzleştirilmesi uygulanmıştır. Açık rekonstrüksiyon yapılan hastalar operasyon süresi 110 dakika ve altı olanlarla, 110 dakika üstünde operasyon süresi olan hastalar şeklinde iki farklı gruba ayrılmış ve iki grup arasındaki ES transfüzyonu miktarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,0434). Whitaker sınıflamasına göre hastaların %96'sı her iki cerrah tarafından da birbirinden bağımsız olarak ilk 2 kategoride değerlendirilmiştir. Her iki cerrah arasındaki sınıflamanın uyumlu olduğu görülmüştür (κ değeri:0,913) Sonuç: Trigonosefalide tanı koymada ve cerrahi kararını vermede fizik muayene önemini korumaktadır. Cerrahi tedavinin bir yaşından önce uygulanması önerilmektedir. Deneyimli bir cerrahi ve anestezi ekibiyle beraber basit operasyon teknikleri kullanılarak operasyon süresini kısaltmak, transfüzyon ihtiyacını azaltmak ve tatmin edici kozmetik/estetik sonuçlar sağlamak mümkündür. Whitaker sınıflaması subjektif bir sınıflama gibi görünse de estetik sonuçları değerlendirmede kullanışlı bir sınıflama olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the demographic data and clinical results of patients who were operated for trigonocephaly in our clinic, to evaluate the characteristics and cosmetic results of the surgical treatment of trigonocephaly, and to compare them with the studies in the literature. Materials And Methods: The clinical records and surgical techniques of patients with trigonocephaly who were operated between 2010 and 2020 were retrospectively reviewed. The frontoorbital region was photographed before the operation and at least two years after the operation. With the help of these images, aesthetic results were evaluated by two experienced surgeons using the Whitaker Classification. The classifications of both surgeons were compared with each other. Results: In our study, out of 23 patients operated for trigonocephaly, 15 were male and 8 were female (1.87:1). The age of the patients was between 4-30 months and the mean age of all patients who underwent surgery was 8.13 months. The mean follow-up period of the patients was 7.09 years, and 3 patients (13%) had a family history of craniosynostosis. While 13 patients (57%) had preoperative CT, 10 patients (43%) were operated without preoperative CT. Open reconstruction surgery was performed in 20 (87%) patients, endocopy-assisted suturectomy in 2 patients (9%), and metopic suture straightening in 1 patient (4%). Patients with open reconstruction were divided into two groups as those with an operation time of 110 minutes or less and those with an operation time of more than 110 minutes, and a statistically significant difference was found in the amount of ES transfusion between the two groups (p=0.0434). According to the Whitaker classification, 96% of the patients were evaluated independently in the first 2 categories by both surgeons. It was seen that the classification between both surgeons was compatible (κ value: 0.913). Conclusion: Physical examination remains important in diagnosing trigonocephaly and making the surgical decision. Surgical treatment is recommended before the age of one. It is possible to shorten the operation time, reduce the need for transfusion and provide satisfactory cosmetic / aesthetic results by using simple operation techniques together with an experienced surgical and anesthesia team. Although the Whitaker classification seems to be a subjective classification, it seems to be a useful classification in evaluating aesthetic results.