Tekilsiz modüllerin injektifliğinin incelenmesi
İnvestigation of i̇njektivity of nonsingular modules
- Tez No: 714876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DURĞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İnjektif modüller, altinjektif bölgeleri, tekilsiz modüller, öz sınıflar
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
R birlesmeli ve birimli bir halka olsun. Verilen A ve B sağ R-modüller için, eğer her ı :B → C monomorfizması ve her f : B → A homomorfizmasi için, hı=f olacak şekilde bir h : C → A var ise, A modülüne, B-altinjektif modül denir. Bir A modülünün altinjektif bölgesi, A modülünün B-altinjektif olduğu B modüller sınıfı olarak tanımlanır. Bu tezde, öz sınıf ve altinjektif notasyonları aracılığıyla, burulmasız (veya burulma-serbest) değişmeli grupların genellemesi olan tekilsiz modüllerin injektifliği çalışılmıştır. Tekilsiz modüllerin muhtemel en küçük altinjektif bölgesi belirlenmiş ve bu bölgeye sahip tekilsiz modüller incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Let R be an associative ring with identity. Given right R-modules A and B, A is said to be B-subinjective if for every monomorphism ı : B → C and for every homomorphism f : B → A, there exists a homomorphism h : C → A such that hı=f. The subinjectivity domain of a module A is defined to be the class of modules B such that A is B-subinjective. In this thesis, through the notions proper class and subinjectivity, injectivity of nonsingular modules is studied, which are the generalization of torsionless (or torsion-free) abel groups. The smallest possible subinjectivity domain of a nonsingular module is determined, and nonsingular modules which have this domain are investigated. Keywods: Injective modules, subinjectivity domains, nonsingular modules, proper classes.