İn vitro fertilizasyon - embriyo transferi sikluslarında luteal faz desteğinde kullanılan oral didrogesteron ve mikronize vajinal progesteron kullanımının klinik sonuçlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 715041
  2. Yazar: GÜLNUR EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÖRKEMLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İn Vitro Fertilizasyon, Embriyo Transferi siklusları, Luteal faz desteği, Progesteron, In Vitro Fertilization, Embryo Transfer cycles, Luteal phase, Progesterone
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Gonadotropin releasing hormon analogları (GnRHa) kullanılarak kontrollü ovarian hiperstimulasyon yapılan İn Vitro Fertilizasyon - Embriyo Transferi sikluslarında, luteal faz desteği için oral didrogesteron ve vajinal progesteron kullanımının gebelik sonuçlarına etkilerinin prospektif olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal - Metod : Çalışmaya 2017 ocak ile 2021 ocak tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran infertilite olguları değerlendirildi. Çalışmaya İn Vitro Fertilizasyon - Embriyo Transferi yapılan 301 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm olgular oral didrogesteron veya vajinal progesteron jel tedavisinden hangisini aldıklarına göre iki gruba ayrıldı. Oosit toplanma gününden itibaren 147 hastaya mikronize vajinal progesteron (günde 1x1 pozoloji ile Crinone % 8 90 mg jel) ve 154 hastaya oral didrogesteron (günde 3x1 pozoloji ile duphaston 10 mg) verildi. 20 mİU/mL ve üstü β-hCG değeri pozitif olarak kabul edildi. Transfer sonrası 12. günde bakılan ß-hCG değeri ve serum progesteron düzeyleri değerlendirdi. Biyokimyasal gebelik, klinik gebelik, klinik abort, devam eden gebelik oranları iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: İn Vitro Fertilizasyon ve Embriyo Transferi yapılan kadınlarda oosit toplanmasının günü başlanarak günde bir kez vajinal progesteron jel (90 mg) verilmesi, günde 3 kez oral didrogesteron (10 mg) verilmesi ile benzer oranlarda β-hCG pozitifliği, benzer serum progesteron düzeyleri , benzer oranda biyokimyasal gebelik, klinik gebelik, abortus, canlı doğum oranları izlenmiştir. Sonuç: Vajinal progesteron desteği sonuçları, oral didrogesteron desteğinden sonra elde edilen sonuçlarla benzerdir. Oral yolla progesteron desteği effektif ve hastalar tarafından daha kolay tolere edilebilen bir metod olup luteal faz desteğinde güvenle tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to prospectively compare the effects of oral dydrogesterone and micronized vaginal progesterone on pregnancy outcomes for luteal phase support in In Vitro Fertilization - Embryo Transfer cycles in which controlled ovarian hyperstimulation using gonadotropin- releasing hormone analogs (GnRHa) was performed. Materials-Methods: İnfertility cases in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty, Gynecology and Obstetrics Department Hospital between January 2017-2021 were evalueted. 301 patients who underwent IVF - Embryo Transfer were included in the study. All cases included in the study were divided into two groups according to the need for oral dydrogesterone or micronized vaginal progesterone gel treatment. From the day of oocyte retrieval, 147 subjects received micronized vaginal progesterone (Crinone 8 90 mg, with a 1x1 posology per day) and oral dydrogesterone (duphaston 10 mg with a 3x1 posology per day) to 154 subjects. A β-hCG value of 20 mIU/mL and above was considered positive. He evaluated the ß-hCG value and serum progesterone on the 12th day after the transfer. The rates of biochemical pregnancy, clinical pregnancy, clinical miscarriage and ongoing pregnancy were compared between the two groups. Results: In women who underwent IVF and Embryo Transfer, starting from the day of oocyte retrieval, vaginal progesterone gel (90 mg) once a day, oral dydrogesterone (10 mg) 3 times a day and β-hCG positivity at similar rates, similar serum progesterone levels, similar biochemical pregnancy rates , clinical pregnancy, miscarriage and live birth were observed. Conclusion: Vaginal progesterone supplementation results are similar to results obtained after oral dydrogesterone supplementation. Oral progesterone supplementation is an effective and more easily tolerated method and can be safely preferred for luteal phase support.