Kanatlı hayvanlarda aşı potansiyeli olan salmonella enteritidis AroA ve CLPP mutantlarının geliştirilmesi
Development of potential salmonella enteritidis AroA and CLPP mutants candidate vaccines in poultry
  1. Tez No: 715146
  2. Yazar: TAJELSER IDRIS BADRI ADAM TAJELSER IDRIS BADRI ADAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SAREYYÜPOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella Enteritidis, aroA, ClpP, Mutant, Aşı, Salmonella Enteritidis, aroA, ClpP, Mutant, Vaccine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kanatlı Hayvanlarda Aşı Potansiyeli Olan Salmonella Enteritidis AroA ve ClpP Mutantlarının Geliştirilmesi Bu çalışmada, virülans antijenlerini kodlayan aroA ve ClpP genlerinde delezyon yaparak kanatlı hayvanlarda aday aşı potansiyeli Salmonella Enteritidis mutantlarının geliştirmesi ve in vitro koşullarda özelliklerini karşılaştırması amaçlandı. SEI-△ClpP:CmR ve SEI-△aroA:CmR mutant suşları lambda red rekombinasyonu yöntemi kullanılarak, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında, kanatlı kümeslerinin altlık örneklerinden izole edilen ve Pulsed Field Jel Elektroforezi ile genotiplendirilmiş olan Salmonella Enteritidis saha suşundan oluşturuldu. Elde edilen mutant suşlarının özellikleri saha suşyla karşılaştırıldığında, SEI-△aroA:CmR'nin 37 oC ve 42oC'de 4,5 pH'lı LB besiyerinde yavaş ürediği ve SEI-△ClpP:CmR mutant suşunun %5 NaCl'lı LB besiyerinde yüksek duyarlılık gösterdiği saptandı. SEI-△ aroA:CmR mutant suşu, XLD agarda ve biyokimyasal testlerde H2S negatif bir sonuç verdi. Oda sıcaklığında ve 42oC'de SEI- △aroA:CmR ve SEI-△ClpP:CmR mutant suşlarının motiliteleri azaldı, ve antibiyotiklere karşı duyarlılıkları arttı. SEI-△aroA:CmR mutantının yumurta sarısına ve EDTA'ya duyarlılığı sırasıyla 16 kat ve 4 kat arttı, domuz serumuna karşı çok yüksek duyarlılık gösterdi, SEI-△ClpP:CmR mutant suşunun yumurta sarısına karşı duyarlılığı 8 kat arttı. Vero hücre kültüründe mutantların adezyonu ve invazyonu, SEI- △aroA:CmR mutantının sırasıyle 33 kat ve 18 kat, SEI-△ClpP:CmR mutant suşu ise sırasıyla 3 kat ve 4 kat azaldı. PFGE genotiplendirmesinde, SEI-△aroA:CmR ve SEI- △ClpP:CmR mutant suşlarının PFGE paternleri, saha suşunun PFGE paterninden farklılık gösterdi. Elde edilen sonuçlara göre, geliştirilen mutant suşlarının in vitro koşullarda net bir attenüasyon gösterdiklerinden, tavukları Salmonella Enteritidis enfeksiyonundan korumak için adayı aşı suşlar olarak kullanılmasında faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Development of Potential Salmonella Enteritidis AroA and ClpP Mutants candidate Vaccines in Poultry. This study was aimed to develop potential Salmonella Enteritidis mutant candidate vaccine strains in poultry by knocking out aroA and ClpP genes which encodes virulence antigens, and compare their properties under in vitro conditions. The mutant strains SEI-△ClpP:CmR and SEI-△aroA:CmR were generated by using lambda red recombination method from Salmonella Enteritidis wild type strain which was isolated from litter samples of poultry houses, identified and genotyped by Pulsed Field Gel Electrophoresis at Ankara University Faculty of Veterinary Medicine Department of Microbiology. The results of the tested properties of the generated mutant strains compared with the wild-type strain revealed that the SEI-△aroA:CmR grew more slowly in LB broth with 4.5 pH at 37oC and 42oC, while the SEI- △ClpP:CmR showed very high sensitivity to 5% NaCl. The SEI-△ aroA:CmR mutant strain was H2S negative when cultured in XLD agar and tested by biochemical tests. The motility of SEI-△aroA:CmR and SEI-△ClpP:CmR mutant strains decreased especially at room temperature and 42oC, and their sensitivity to antibiotics increased. The sensitivity of SEI-△aroA:CmR mutant to egg yolk and EDTA increased by16- fold and 4-fold respectively and showed very high sensitivity to pig serum, while the sensitivity of SEI-△ClpP:CmR mutant strain was increased against egg yolk only which was 8-fold. The ability of SEI-△aroA:CmR mutant to adhere and invade Vero cells decreased by 33-fold and 18-fold, and for SEI-△ClpP:CmR mutant strain decreased by 3-fold and 4-fold respectively. In genotyping, the PFGE patterns of SEI- △aroA:CmR and SEI-△ClpP:CmR mutant strains were different from the PFGE pattern of the field strain. According to these results, since the generated mutant strains showed a clear attenuation under in vitro conditions, it is thought that it will be beneficial to be used as vaccine candidate strains to protect chickens from Salmonella Enteritidis infection.