93 Harbi'nde Anadolu ve Rumeli Cephesi kumandanlarının Divân-ı Harp'te yargılanmaları
93 the trials of the commanders of the Anatolian and Rumeli Fronts in the war in the Court-Martial
  1. Tez No: 715193
  2. Yazar: ELİFE YARIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH KIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed Fâik Paşa, Süleyman Paşa, Osmanlı-Rus Harbi, Divân-ı Harp, Ahmed Fâik Pasha, Süleyman Pasha, Ottoman-Russian War, Court Martial
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Osmanlı Devleti'nde olağanüstü durumlarda mevcut askerî, siyasî ve içtimaî koşullara aykırı davrananlar için Divân-ı Harpler teşkil edilmiştir. 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi'nin kaybedilmesi üzerine savaşın sorumlusu olarak görülen pek çok paşa da bu Divan-ı Harp'te yargılanmıştır. II. Abdülhamid'in emri ile harp yargılamalarının yapılması için İstanbul, Erzurum ve Ardahan Divân-ı Harpleri kurulmuştur. Bu askerî mahkemelerde savaş esnasında ihmali görülen veya haklarında çeşitli iddialar ileri sürülen subaylar yargılanmıştır. Bunlardan biri Ahmed Fâik Paşa, diğeri Süleyman Paşa'dır. Paşalar, Fransa Askerî Muhakeme Usulü ve Askerî Ceza Kanunnamesi'nin ilgili maddelerine göre muhakeme edilmiştir. Her iki ordu kumandanı da askerî kural ve kaidelere uymamak, ciddi anlamda asker ve mühimmat kaybı ve bunun sonucunda toprak kaybına sebep oldukları iddiasıyla yargılanarak cezalandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, Divân-ı Harps were established for those who acted contrary to the existing military, political and internal conditions in extraordinary situations. After the loss of the Ottoman-Russian War of 1877-1878, many pashas who were considered responsible for the war were also tried in this Court-Martial. II. By order of Abdulhamid, the Istanbul, Erzurum and Ardahan Court-Martial Courts were established to conduct military trials. In these military courts, officers who were negligent during the war or who had various claims on their rights were tried. One of them is Ahmed Faik Pasha, the other is Suleiman Pasha. The Pashas were judged according to the relevant articles of the Military Procedure of France and the Military Criminal Code. Both army commanders were tried and punished for disobeying military rules and pedestals, serious loss of soldiers and ammunition, and as a result, loss of land.