20. yüzyıl sanat anlayışlarında kapitalizm ve Yüksel Arslan'ın resimlerine yansıması
Capitalism in 20th century senses of art and their reflection on Yüksel Arslan's paintings
  1. Tez No: 715214
  2. Yazar: SEVDE ÖZSELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN KIYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, Feodalite, Küreselleşme, 20. yy. sanatı, Yüksel Arslan, Capitalism, Feudalism, Globalization, Art of 20th century, Yüksel Arslan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
20.yy. iki dünya savaşını içeren bir yüzyıl olmuştur. Bu yüzyıl içerisinde dünya savaşlarının dışında ve bağlantılı ekonomik, politik ve siyasal soğuk savaşların varlığı da görülmektedir. Yaşanan savaşlar hızla değişen dünyanın şekillenmesini sağlarken, değişimler, ticareti, kültürleri ve ulusları etkileyen büyük çaplı devrimlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Sanat ve sanatçı da toplumun değişen yapısı ile birlikte şekillenmiş, ticaretin artması ve yaşanan savaşlar ile birlikte devletler ve özel şirketler zamanla tekelci bir yapıya dönüşmüştür. Kazanç ve kâr elde etme çabasında olan herkes sanatta dâhil olmak üzere birçok yapıyı ve kurumu kendine mal etmiştir. 20.yy. içerisinde sınırları ayrı devletlerin varlığı görülse de kültürel anlamda dünyada birleşme söz konusudur. Ulaşımın iletişimde dâhil olmak üzere her anlamda hızlanması farklı kültürlerin birbirini tanımasına ve birbirlerinden etkilenmesine sebep olmuştur. Ulaşımın artması, ticaretin gelişmesi, sermaye birikimleri, nüfus artışı ve buna bağlı olarak gelişen göçler ile birlikte kentleşme sanatçıyı kapitalizmin doğurmuş olduğu bu sonuçları üretimlerinde konu olarak kullanmaya itmiştir. Kapitalizm ekonomiye, politikaya, sosyolojiye yön veren yapısı ile sanatçıları ve sanat anlayışlarını da etkilemiştir. Resimsel üslubunun farklı yapısı ile Yüksel Arslan'ın da çalışmalarında hayatından, okumalarından da yola çıkarak kapitalizmin yansımaları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The 20th century has been a century of two world wars. Apart from the world wars, the existence of related economic and political cold wars also occurred in this century. While the wars have shaped the rapidly changing world, the changes have caused major revolutions that have influenced trade, cultures, and nations. Art and artist have also been shaped through the changing structure of society. The states and private companies have turned into a monopoly over time due to the increase in trade and wars. Everyone who has tried to earn income and make a profit has appropriated many structures and institutions, including art. Although we see the presence of states with separate borders in the 20th century, there is a cultural unification in the world. The acceleration in transportation, including communication, has caused different cultures to know each other and be affected by each other. Urbanization, along with the increase in transportation, the development of trade, capital accumulation, population growth, and the resulting migration, encouraged the artist to use these results of capitalism as a subject in their productions. Capitalism has also affected artists and their sense of art with its structure that directs economy, politics, and sociology. The reflections of capitalism can be seen in Yuksel Arslan's works based on his life and readings with the different structures of his pictorial style.